2024. április 27. szombat
More

    A 30 fokon való mosás betegségeket terjeszt

    Nagymamáink korának magas hőmérsékletű és kemény mosószereitől való eltávolodás kedvesebb lehet a szövetekhez, a környezethez és az érzékeny bőrhöz, de az egészségünkbe kerülhet.

    A kutatások kimutatták, hogy a mosodában lévő potenciálisan káros baktériumok nem pusztulnak el alacsony hőmérsékletű mosások során, így az átlagos centrifugálási ciklus a kórokozók táptalajává válik. A mikrobiológusok által a mosógépünkben és az állítólag „tiszta” mosott ruhákon talált baktériumok szintje vezette a vezető higiéniai szakértőt, Dr. Lisa Ackerley-t, hogy felhívja a figyelmet a „beteg mosodai ciklusra”.

    Dr. Ackerley elmondta: „A fogyasztók úgy vélik, hogy a normál mosás „tiszta” ruhákat eredményez, de ez nem feltétlenül jelent „higiéniai” tisztaságot. Az a tendencia, hogy a mosási hőmérsékletet és a vízmennyiséget a gyengédebb mosószerek használata mellett csökkenti, befolyásolja a mosási folyamat hatékonyságát a szennyezett ruházaton lévő baktériumok csökkentésében. Ideje újraértékelni mosodánk higiéniáját.”

    Valójában egy, a mosással kapcsolatos fertőzési kockázatok értékelésére szolgáló mikrobiális értékelés szerint minden „tiszta” nadrágon átlagosan 0,1 g gramm kórokozót találtak.

    Ha a mosógépbe tesz valamit, ami baktériumokkal van átitatva, akkor egyszerűen csak körbejáratja a kórokozókat a mosógépben, hacsak nem tesz valamit annak elpusztítására. A kórokozókkal leginkább szennyezett tárgyak azok, amelyek közvetlenül érintkeznek a testtel – fehérnemű, törölköző, arctörlő, ágynemű és pelenka.

    A mosógépekben megbújó baktériumok szintén felelősek lehetnek a keresztszennyeződésért. Tanulmányok kimutatták, hogy a mosógép belsejében lévő baktériumok felhalmozódása a következő ciklusok mosóvízébe kerül. Az alacsony hőmérsékletű mosás optimális feltételeket biztosít a kórokozók szaporodásához a kedvenc rejtekhelyeken, például a mosószerfiókban és az ajtótömítésekben.

    Ha betegségekkel fertőzött ruhákat, ágyneműket és törölközőket különít el a háztartási ruhanemű többi részéből, nem elegendő a fertőzés terjedésének megakadályozására, ha alacsony hőmérsékleten mosott ruhadarabokat kezel.

    A nedves ruhán lévő baktériumok nagyobb valószínűséggel szennyezik a kezeket. A
    kórokozók átvitele a kezekből az otthoni tárgyakba és végső soron a szánkba tehát
    kockázatot jelent.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!