2024. április 18. csütörtök
More

    Az olívaolaj nem segíti elő a gyulladás?

    Olaj | A legtöbb kalóriatartalmú élelmiszer a Földön? –>

    Manapság nagyon felkapott dolog, hogy az emberek azt gondolják, az olívaolaj nem segíti elő a gyulladásos megbetegedéseket. Az igazság az, hogy minden magas zsírtartalmú étrend elősegíti a gyulladást, így az olívaolajjal készült ételek is. A zsírban gazdag étkezések – köztük az olívaolajban gazdag ételek – utáni megnövekedett zsír a vérben szintén károsíthatja az artériánkat, és elősegítheti a szívbetegségek kialakulását, mert fokozza a gyulladást.

    A zsíros, kalóriadús ételek étkezés után, évről évre elősegítik a súlygyarapodást, ami a vér lipidszintjének kedvezőtlen változásához, valamint a gyulladást okozó anyagok szintjének növekedéséhez vezet a vérben.

    Ami igazán érdekes, az az, hogy a magas zsírtartalmú ételek még akkor is fokozzák a gyulladást, ha a kalóriabevitelt korlátozzák, és a testsúly csökken. A Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magas zsírtartalmú étrend 25%-kal növelte a gyulladásos fehérje (CRP) szintjét a vérben annak ellenére, hogy az alanyok lefogytak. Ezzel szemben a CRP-szint 43%-kal csökkent, amikor az alanyok ugyanannyit fogytak zsírszegény, magas szénhidráttartalmú étrend mellett.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!