2024. április 18. csütörtök
More

    MANDULAMŰTÉT GYEREKEKNÉL

    Régebben sokkal többször került sor gyermekeknél a garatmandulák eltávolítására, mint mostanában. Napjainkban már jobban körülírt esetekben választják ezt a megoldást, amit szaknyelven tonzillektómiának nevezünk. A műtétre akkor lehet szükség, ha visszatérő gyulladás (tüszős mandulagyulladás), tályogképződés fordul erő, ami azért is veszélyes, mert a mandula ilyenkor gócként viselkedik, és a benne megteleped kórokozók, valamint az állandó gyulladás a szervezet más részeire is károsak lehetnek. Tökéletes esetben a fül-orr- gégész és a gyermekorvos együtt dönt a mandulák eltávolításáról.

    Hogyan készüljünk fel a műtétre?

    Amellett, hogy az orvosi tanácsokat és előírásokat betartjuk, nagyon fontos, hogy a gyermeket megnyugtassuk a műtét előtt. Az a legjobb, ha a szülők elérik, hogy ne érezze úgy, hogy nem szabad félnie vagy izgulnia. Ezek ugyanis teljesen normális és emberi érzések, senki nem várja el tőle, hogy rezzenéstelen arccal várja a beavatkozást. Segíthetünk megnyugtatni azzal is, ha részletesen elmondjuk neki, hogy mi fog történni: miért van szükség a műtétre, milyen lépésekből áll és mi történik majd utána. Nem szabad ijesztgetni a fájdalommal, de a lehetőségét fel kell vetni, hogy az se érje váratlanul. Ami pedig elengedhetetlen: biztosítani a gyermeket afelől, hogy a szülő végig, minden lépésnél mellette van és a műtétet követően segíti majd a lábadozásban.

    Mi történik a műtét során és utána?

    A műtétet altatásban végzik. A művelet utáni órákban a kis beteg állandó megfigyelés alatt van, hogy elkerüljék a közvetlen műtét utáni szövődményeket. A teljes gyógyulás általában 8-10 nap, azonban általában csak egy éjszakát kell ebből kórházban tölteni.

    Miután a gyermeket hazaengedték, az első 1-3 napban még a lakásban kell maradnia és fokozott pihenés javasolt számára, ám a teljes ágynyugalomra egyáltalán nincsen szükség. Ha a szülő meg tudja oldani, nagyon hasznos, ha ilyenkor minél kevesebbet kiabál vagy sír, mert az nem tesz jót a gyógyuló sebnek. Amikor pedig fájdalmat érez, azt az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítóval is enyhíthetjük, de nagyon hatásos ebben az esetben a nyakra helyezett hideg borogatás is. Az étkezést tekintve a lábadozás időszakában végig kerülni kell a fűszeres és túl forró vagy túl hideg ételeket és italokat. Fagylaltot enni szabad, de a közhiedelemmel ellentétben mandulaműtét után közvetlenül annyira nem tanácsos, mivel tejes, így nem kedvez a sebgyógyulásnak. Amennyiben a műtétet követően akár azonnal, vagy csak napokkal később erősebb vérzést tapasztalnánk (a gyerek véreset köp, esetleg az orrból ürül véres váladék), a kicsit vissza kell vinni a műtétet végző osztályra, hogy kezelni tudják. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a seb helyén képződő lepedék leválik. Viszont, ha minden rendben megy (és általában azért így van szerencsére), akkor 10 nap után a gyerek már mehet közösségbe, csak a testnevelést vagy edzéseket érdemes még kihagynia plusz 2 hétig. Az úszást pedig a műtét után 1 hónapig  kell mellőznie.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!