2022. november 29. kedd
More

  Egészséges a csokoládé fogyasztása

  Hetente 2-3 alkalommal – kis mennyiségben – nyugodtan fogyaszthat minden egészséges ember csokoládét, de oda kell figyelni arra, hogy az magas kakaótartalmú, minőségi termék legyen – üzeni a dietetikus szakemberek hírlevele.

  Nem szabad viszont a csokoládét a főétkezések, s főleg a zölség és gyümölcs helyett enni: csak desszetnek ajánlott, s az adag se legyen túlzó. Ha valakinek mégis lelkiismeretfurdalása támad, sétáljon, fusson, mozogjon a szabadban a csokoládé élvezete után.

  Az édes íz szeretete az ember vele született tulajdonsága – állítják a szakemberek. Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, a desszertek és a csokoládé ajándékozása a szeretet, a hála és a jutalmazás kifejezésének elfogadott formája. Az édesipari termékek közül az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és legkedveltebb édesség a csokoládé.

  Néhány érdekesség a csokoládéval kapcsolatban:

  – A csokoládéitalt – a kakaóbab őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj), és vízzel készült elegyét – a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták.

  – Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában 7,7 kg, míg Magyarországon 3,95 kg. Az európai átlag 6,54 kg, Svájc csokoládéfogyasztása viszont kiemelkedő, évi 10,1 kg/fő.

  – Finn kutatók szerint vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett.

  – A kakaóbab több mint 500 különböző aromát tartalmaz, így különlegesen összetett az ízhatása.

  – A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet a szerelmes ember agya is termel, de a kísérletek azt mutatják, hogy legalább 4 ezer szelet csokoládét kellene elfogyasztani ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.

  – Testedzés közben, különösen állóképességet igénylő tevékenységek során, jelentősen növelhető a teljesítmény, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére, ezért a csokoládé alkalmas a test energiakészletének feltöltéséhez.

  – A kozmetikai ipar már régóta alkalmaz a kakaóvajat, mivel az ezzel készült termékek tisztítják, ápolják és védik is a bőrt. Hamarosan azonban a szépségápolás egyik főszereplőjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat, így fontos összetevője a fogyasztó és zsírégető krémeknek.

  – Már több mint 15 éve kutatja egy nemzetközi vállalat-csoport a kakaóban rejlő táplálkozási és gyógyászati lehetőségeket: kiderült példáéul, hogy a kakaóban is megtalálható flavanoidok egy fajtájának kutatása közelebb hozhatja a szív- és érrendszeri megbetegedések étrendi kezelését, s a flavonoidok gátolják az öregedésért is felelős szabad gyökök képződését.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!