2024. április 23. kedd
More

    A fejfájás 13 típusa és kezelése – 2. rész

    A fejfájás szenvedést okoz, ha nem is teljesen eluralkodó és a napodat vagy az életedet elrontó probléma. Néha a fejfájás gyorsan orvosolható vény nélkül kapható gyógyszerekkel, míg máskor valami komolyabb dolog jele lehet, és orvosi ellátást igényel.

    Ajánló   A fejfájás 13 típusa és kezelése – 1. rész


    Másodlagos fejfájás

    A másodlagos fejfájást általában valami más okozza; nem a fejedben történik valami. A fejfájást kiváltó egyéb erők közé tartozik minden, a túl sok koffein bevitelétől kezdve a nem jól szabályozott vérnyomásig. Amint kideríted, hogy mi a külső forrás, általában lépéseket tehetsz annak kezelésére, és csökkentheted az általa okozott fejfájás gyakoriságát.

    Sinus fejfájás

    A Mayo Clinic szerint nem meglepő, hogy az arcüregfájás gyakran megfázás vagy más felső légúti fertőzés után jelentkezik. Általában az orrmelléküregek területén, a szem alatt és az orr mögött jelentkezik. A trükkös dolog az, hogy a migrén is okozhat ott fájdalmat, és néha nehéz megkülönböztetni őket. Az egyik árulkodó jel, hogy az arcüregfájás általában nem jár hányingerrel vagy hányással. Ha gyakran van „sinus fejfájásod”, keress fel egy orvost, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem migrénről van szó. Így olyan kezelést kaphatsz, amely valóban segít távol tartani a fájdalmat, vagy gyorsan enyhíti azt, ha jelentkezik.

    Visszatérő fejfájás

    Visszatérő fejfájás akkor fordulhat elő, ha valaki a fejfájás kezelésére túl sok fájdalomcsillapítót szed. A koffeintartalmú gyógyszerekről különösen ismert, hogy kapcsolatba hozhatók ezekkel. A visszaeső fejfájás lehet enyhe és feszültségtípusú, vagy éppoly fájdalmas, mint a migrén. ezeket néha „gyógyszer-túlhasználati fejfájásnak” is nevezik – magyarázza Dr. Sheikh. Érdemes beszélni egy orvossal, hogy kitaláld, hogyan lehet megtörni a fájdalom-fájdalomcsillapító-fájdalom körforgást.

    Hipertóniás fejfájás

    Dr. Sheikh szerint ez a típusú fejfájás a túl magas vérnyomás miatt jelentkezik. Ha valakinek nem diagnosztizáltan magas a vérnyomása, vagy az hirtelen emelkedik, az ilyen típusú fejfájást okozhat. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a fejfájás látásváltozással, zsibbadással, orrvérzéssel, mellkasi fájdalommal vagy légszomjjal együtt jelentkezik.

    Ajánló   Gyógynövényekkel a fejfájás és a szorongás ellen

    Poszt-traumás fejfájás

    Ez a fajta fejfájás akkor jelentkezik, ha valakinek agyrázkódása van, amely lehet enyhe vagy súlyos. „Az agyrázkódásnak számos különböző oka lehet, és számos különböző tünetet okozhat, beleértve az alvászavarokat, a hangulatzavarokat, valamint a koncentrációs nehézségeket és a fejfájást is” – mondja Dr. Sheikh. „Ez esetleg mindkét oldalon vagy az egyik oldalon érezhető, és olyan érzés lehet, mint a tenziós fejfájás vagy a migrén”.

    Villámcsapás fejfájás

    Dr. Sheikh szerint a villámcsapás egy olyan fejfájástípus leíró elnevezése, amely hirtelen jelentkezik, és néhány másodperc vagy perc alatt válik a legsúlyosabbá.

    „Az ilyen jellegű fejfájás előfordulhat bizonyos másodlagos fejfájások, például agyvérzés, valamint aneurizma-repedés esetén” – mondja. „A villámcsapás jellegű fejfájást azonnal fel kell dolgozni a sürgősségin, mivel ezek olyan veszélyes okokra vezethetők vissza, mint az agyvérzés.”

    Koffeines fejfájás

    A koffein okozta fejfájás akkor jelentkezhet, ha túl sok koffeint fogyasztottál, vagy ha úgy döntöttél, hogy hideg fejjel leszoksz a koffeinről. Ha migréned van, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalsz koffeines fejfájást is, mivel az American Migraine Foundation szerint a löketet adó anyag befolyásolja az agy véráramlását.

    Megerőltetés okozta fejfájás

    A Cleveland Clinic szerint a megerőltetés okozta fejfájás jellemzően intenzív fizikai aktivitás, például erő- vagy szív- és érrendszeri edzés, vagy akár szex után jelentkezik. Ezek a fejfájások feltehetően a koponya fokozott véráramlásának köszönhetőek, ami a fej mindkét oldalán lüktető fájdalmat okoz. Ezek a fejfájások általában nem tartanak tovább néhány óránál; néha percek alatt megszűnnek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!