2024. március 29. péntek
More

    Nagyobb az esélye a demenciára, stroke-ra, ha ezt az alapvitamint nem pótolja

    Friss kutatások szerint, ha figyelünk ennek a vitaminnak a pótlására, a demencia és a stroke kockázatát is csökkenthetjük.

    A The American Journal of Clinical Nutrition  arról, hogy kapcsolat áll fenn a D-vitamin -hiány és a demencia kialakulása között.

    A koronavírus okozta pandémia után a súlyos Covid-19-ből felépülők közel 40 %-a demens vagy enyhe kognitív zavarral küzd. Egy kínai vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy minél súlyosabb volt valakinél a Covid-19 lefolyása, annál nagyobb súlyosságú memória zavarok lépnek fel nála a „gyógyulást” követően, és az agyi problémák sora a demenciáig tart. Definíció szerint a demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

    A súlyos Covid-19 túlélőinek 15 %-ánál egy év elteltével demenciát állapítottak meg, miközben a koronavírus-fertőzést megelőzően nem voltak ilyen jellegű problémáik. Vagyis elmondható, hogy a súlyos Covid-19 minden 7. túlélője demenssé vált. Az enyhe lefolyású Covid-19-nél ez az arány kevesebb, mint 1 % volt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!