2024. április 25. csütörtök
More

    Tavaszi fáradtság? Felejtsük el!

    Az időjárási szempontból szeszélyes tavaszi hónapok testileg-lelkileg egyaránt feladják a leckét. Ebben az időszakban többen tapasztalnak levertséget, fáradtságot, kedvtelenséget és szó szerint a bőrünkön érezzük a napfény hiányának negatív hatásait, legalábbis a hazai égövön. A friss, nyers zöldségek és gyümölcsök korlátozottabb választéka, a kevesebb mozgás, a kevesebb szabadban töltött idő hatásai mind-mind összeadódnak, és évről évre ismétlődő tünetegyüttest, tavaszi fáradságot okoznak. A jó hír, hogy ez az állapot nem tartós, illetve megfelelő étrend, életmód mellett akár meg is előzhető vagy legalábbis enyhíthető – írta meg korábban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének.

    Mi kerüljön a tavaszköszöntő menübe?

    Nem szükséges extra és speciális diétákban gondolkodnunk, mindössze kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségünk, amely biztosítja a szervezetünk számára szükséges energiát és tápanyagokat. Használjuk ki, hogy tavasszal már egyre több friss és nyers, C-vitaminban gazdag hazai zöldséggel, gyümölccsel bővíthetjük az étrendünket. Például a felnőttek részére javasolt, átlagosan napi 100-150 milligrammos mennyiség már 3 deciliter frissen facsart narancslében megtalálható.

    Ahogy melegedik az idő és egyre többet süt a nap, megjelennek a piacokon és a boltokban is a tavaszi primőrök. Ezek felhasználásával már jóval változatosabb menüt tudunk készíteni, mint a téli időszakban, amikor jellemzően a savanyúságok és a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök pótolták a hiányt. Májusban érdemes az alábbi primőr élelmiszereket választani: újhagyma, rebarbara, mizuna, jégcsapretek, jégsaláta, édeskömény, cukorsüveg saláta, zöldborsó, spenót, spárga, sóska, rukkola, mángold, madársaláta, pak choi, brokkoli, burgonya, cukkini, fejes káposzta, kelkáposzta, kínai kel, fejes saláta, főzőtök, hónapos retek, karalábé, karfiol, alma, szamóca (földieper), cseresznye.

    Vitaminforrások

    Az immunvédelem előszobája a megfelelő vitaminbevitel. A vitaminok közül elsősorban a C-, D-, B6-vitamin, az ásványi anyagok közül a cink, szelén, valamint ezeken kívül az omega-3 zsírsavak és a pro- és prebiotikumok emelhetők ki. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk és egészségesek vagyunk, ezeket a vitaminokat az étrendünkből többnyire teljes egészében képesek vagyunk fedezni. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a fenti létfontosságú vitaminokat mely tavaszi, primőr élelmiszerek tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

    C-vitamin

    Paprika, citrusfélék, káposztafélék, karalábé, bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, petrezselyemzöld, kivi, brokkoli, karfiol, sóska, paradicsom.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!