2022. december 5. hétfő
More

  Védekezés: tisztasággal – Terjed a fertőző agyhártyagyulladás

  Romániából érkező hírek szerint nem sikerült a fertőző agyhártyagyulladás terjedését megállítani. Indokolt, hogy a kór legfőbb jellemzőiről és az ezzel kapcsolatos elővigyázatossági szabályokról kérdezzük a szakorvost. Dr. Krisztolovits Katalin az Országos Népegészségügyi Intézet főorvosa arról is tájékoztatott, hogy valójában mi okozza ezt a betegséget.

  – Az echo vírus a kórokozója, az entero vírus egyik fajtája. A korábbi hírekkel ellentétben oltással sem megelőzni nem lehet a bajt, sem pedig védeni a – szájon át – már fertőzött beteget a szövődményektől vagy a súlyosabb állapottól.

  – Mégis mit tehetünk?

  – Semmi esetre se szedjünk antibiotikumot, mert az hatástalan a vírusra. Romániában viszonylag gyors terjedését az árvizek, a higiénés gondok, a vízellátás, a tisztálkodás nehézségei, valamint a szemételtakarítási akadályok okozták. Akinek nem feltétlenül szükséges, ne utazzon a már fertőzött területekre, ha mégis elmegy, akkor fokozottan ügyeljen, esetleg fertőtlenítős, klóros kézmosással, gyakori tisztálkodással veheti elejét a bajnak. Továbbá az ivóvíz felforralásával, a frissen főzött, sütött ételek fogyasztásával, mivel ez a vírus hő hatására elpusztul. Az élelmiszerek megválogatása lényeges és az is, hogy szabad vízben, tiltott helyen ne fürödjenek, akik Romániába utaznak. Székletürítés után különösen fontos a kézmosás.

  – Kik a legveszélyeztetettebbek és melyek a betegség tünetei?

  – A jelentések szerint főként gyermek- és serdülőkorúak, valamint fiatal felnőttek kapják meg a betegséget. Az idősebbek valószínűleg már korábban fertőződtek ilyen vírussal és bizonyos védettséget kaptak.

  A betegség legismertebb tünetei: láz, fejfájás, hasmenés. Általában nem erősek, ezért is csak tüneti kezelés alkalmazható, tehát főként lázcsillapító. A szövődmények ritkák. A szakszolgálat cáfolja a Romániából érkező jelentésekben, hogy halálos áldozatai is lettek volna e járványnak.

  A túlzott félelem indokolatlan, az elővigyázatosság azonban fontos e gyors terjedésű vírussal szemben. A tisztasági szabályokat következetesen be kell tartani és a gyermekeket fokozottan óvni kell az esetleges fertőzéstől.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!