2023. március 27. hétfő
More

  Női titkok: Kínos probléma, mégis érdemes orvoshoz fordulni!

  Szinte nincs olyan nő, akinek ne lett volna legalább egyszer hüvelygombája az élete során. A nők 5 százalékánál pedig visszatérő problémáról beszélhetünk.

  Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen gyakori betegség esetén mindenki azonnal orvoshoz fordul, hogy minél hamarabb megszabaduljon a gomba kellemetlen tüneteitől. A jelenlegi tapasztalatok szerint azonban az öngyógyításnak jelentős szerep jut a hüvelygomba kezelésében.

  Tényleg ennyire kínos a hüvelygomba?

  MILYEN TÜNETEI LEHETNEK A HÜVELYFERTŐZÉSNEK?
  A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat – normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű –, és ennek a váladéknak a mennyisége, darabos konzisztenciája és maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta.

  Annak ellenére, hogy a hüvelygomba a szexuálisan aktív nők 75 százalékát bizonyítottan érinti, a legtöbben képesek otthon kezelni. A gombás fertőzéssel járó tünetek ugyanis kellemetlenek és senki sem beszél róluk szívesen. Hozzájárulhat a szégyenérzethez az is, hogy a hüvelyben kialakuló betegségeket sokan hajlamosak a szexuális partnerek magas számával, illetve folyamatos váltogatásával összekötni, pedig a hüvelygomba nem nemi úton terjedő betegség. – Életem első gombás fertőzését húszas éveim elején sikerült összeszednem. Amikor elmondtam az akkori páromnak, az első kérdése az volt, hogy megcsaltam-e. A vita és a bizonygatás a kölcsönös bizalmunk megrendüléséhez vezetett. Mint később kiderült, a fertőzés kiváltásában valószínűleg az uszoda klóros vizének volt szerepe – meséli Éva, a ma már 56 éves, háromgyerekes anya.

  A hüvelygomba tünetei

  A hüvelygomba alábbi tünetei egyértelműen felismerhetőek és elkülöníthetőek az egyéb hüvelyi fertőzésktől:

  • sűrű, fehér, túrószerű hüvelyváladék,
  • közepes vagy erős viszketés,
  • vérbő, érzékeny nyálkahártya,
  • hüvelyi diszkomfortérzés.
  hüvelyváladék
  Megváltozott hüvelyváladék

  Hogyan alakulhat ki?

  A felnőttekre jellemző hüvelyflóra savas kémhatású, mely a serdülőkori hormonális változások idején alakul ki. A kémhatást (pH) a hüvelyben található tejsavbaktériumok okozzák, ezzel biztosítva a kórokozó baktériumoktól, gombáktól való védelmet. Ha a hüvelyi pH valami miatt felborul, védtelenné válik a többi között a Candida gombával szemben is.

  Mitől változik a hüvelyflóra?

  A hüvely kémhatása gyakorlatilag folyamatosan változik, hiszen más serdülőkorban, fogamzóképes korban, vagy éppen a menopauza idején.

  Már az életkor változása is elegendő lehet ahhoz, hogy szervezeted ne tudjon a gombás fertőzésekkel szemben védekezni.

  Vannak azonban egyéb külső behatások is, mint a fogamzásgátló tabletták, egyes antibiotikumok, a terhesség, a cukorbetegség, vagy egyes anyagcsere-betegségek.

  Sőt, még olyan banálisnak tűnő dolgok is felboríthatják a savas kémhatást, mint a nem jól szellőző, műszálas fehérnemű, vagy a túlzásba vitt intim tisztálkodás.

  Hogyan kezelhető a hüvelygomba?

  Gombaellenes hatóanyagú kúpok, hüvelytabletták, kenőcsök vény nélkül beszerezhetőek és helyileg alkalmazhatóak az orvos utasítása szerint.

  A súlyosabb eseteket a szakemberek gyakran szájon át szedhető (orális) gyógyszer alkalmazásával kezelik. Az orális terápiát kiegészíthetik gombaellenes, tünetenyhítő hatású lokális készítménnyel. 

  Figyelem! A gombaellenes terápia alatt nem szabad nemi életet élni! Ugyanakkor gyakran a fájdalmas testi együttlét a hüvelygomba megjelenésének az első jele.

  Megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás érhető el, az esetek 90 százalékában nem újul ki a fertőzés. A fertőzés újbóli jelentkezésének hátterében többnyire a hüvelyflóra egyensúlyának ismételt felborulása áll, vagy célzott gombaellenes terápiára van szükség. Visszatérő fertőzés esetén a rezisztencia kizárása céljából javasolt megvizsgálni a gombafaj érzékenységét a hatóanyagra és szükség esetén másféle hatóanyaggal rendelkező készítményre váltani.

  Ha évente négy vagy több alkalommal szenved hüvelygombától, fel kell deríteni a háttérben álló okokat. Ennek alapján szükség lehet fogamzásgátlószer-váltásra, illetve a gombafaj pontos meghatározására.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!