2023. június 1. csütörtök
More

  Hogyan lehet megszüntetni a hangos horkolást?

  A horkolás tulajdonképpen akkor jelentkezik, ha a belélegzett levegő áramlását valami akadályozza, illetve, ha a nyelv, a gégefedő vagy a torok területe túlságosan ellazul. Az akadály lehet a megduzzadt orr-nyálkahártya (pl. ha megfáztunk vagy allergiásak vagyunk) vagy a túlsúllyal összefüggő zsírfelesleg, a túlzott ellazulást pedig akár gyógyszerek vagy az alkohol is.

  Meglepő módon tehát, az száj, nyelv, torok területén található izmok megerősítése hosszú távon jelentős mértékben csökkentheti a horkolást. Erősítő hatású például a rendszeres éneklés, de egy kutatás a didgeridoo nevű, tradicionális ausztrál hangszeren való játékot is javasolja.

  Néhány egyszerű gyakorlat, amit elvégezhetünk a horkolás ellen

  Naponta 2-3 alkalommal, legalább 8-12 héten keresztül végezze ezeket:

  • Jól artikulálva mondjuk ki hangosan az a-e-i-o-u hangokat, egymás után legalább 10-15 alkalommal, majd „énekeljük” is el őket, vagyis hosszabban (legalább 5 másodpercig) tartsuk ki őket
  • Nyomjuk a nyelvünk hegyét a felső fogsorunkhoz, a fogsor és a szájpadlás találkozásához, majd húzzuk végéig a szájpadláson hátra majd előre, illetve jobb és bal oldalra is (a fogsort követve). 20-20 alkalommal ismételjük.
  • Nyomjuk fel az egész nyelvet a szájpadláshoz, majd le a száj alsó részéhez, úgy, hogy a nyelv hegyét előbb a felső, majd az alsó metszőfogakhoz szorítjuk. 20 alkalommal ismételjük.
  • Nyissuk nagyra a szánkat, majd mozgassuk jobbra az alsó állkapcsot. Tartsuk ott 20 másodpercig, majd mozgassuk át a bal oldalra, és ott is tartsuk ki. 5 alkalommal ismételjük.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!