2022. augusztus 15. hétfő
More

  Eddig ismeretlen gének millióit fedezték fel az emberrel élő mikrobákban

  Eddig ismeretlen gének millióit fedezték fel az emberi szervezetben – bélrendszerben, bőrön, szájban – élő mikrobiomban, azaz a mikrobák közösségében.

  A felfedezés lehetővé teszi, hogy a tudósok jobban megismerjék, milyen szerepet játszik a több trillió mikroorganizmus az ember egészségében és betegségeiben – írta a ScienceDaily.com.

  Az új kutatás segítségével megérthetik, hogyan változik idővel a mikrobák összetétele, valamint azt is, milyen különbségek vannak az egyes emberek mikrobáinak egyéni összetételében.

  “Minél többet tudunk ezekről a mikroorganizmusokról, annál valószínűbb, hogy az egészségi állapotunk javítása érdekében képesek leszünk manipulálni őket” – mondta Owen White, a Marylandi Egyetem közegészségügyi professzora.

  A Nature tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány az emberi mikrobiom eddigi legnagyobb szabású kutatása volt a Harvard, a Marylandi Orvostudományi Egyetem, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) közreműködésében.

  A tudósok 1635 mikrobamintát elemeztek abból a 2355-ből, melyet 265 embertől gyűjtöttek különböző időpontokban.

  A mintákon a DNS szekvenálásának módszerét alkalmazták, hogy azonosítsák, milyen mikrobák élnek a test különböző tájain, elemezték működésüket és azt, hogy állandóak-e vagy idővel változnak.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!