2024. április 19. péntek
More

    Torokfájás vagy allergia?

    Nemcsak légúti fertőzés, hanem egy nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban. Szakember beszélt ennek okairól.Hirdetés

    A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz: ezek közé tartozik a szem- és orrviszketés, az orrfolyás, az orrdugulás, a tüsszögés és a könnyezés. Ezek mellett sokan tapasztalnak kaparó érzést, esetleg torokfájást is – összegezte a leggyakoribb panaszokat dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. 

    A torokviszketés is lehet a szénanátha tünete, amit a megfelelő allergia elleni készítmény szedésével lehet csökkenteni. Ha azonban az eddigi kezelés nem vált be, akkor érdemes felkeresni a kezelőorvost, mert az antihisztamintabletta vagy az orrspray cseréje, esetleg egy új hatóanyag választása segíthet megszüntetni ezt a kellemetlen tünetet. 

    Viszkető, fájó torok

    A torokviszketés kapcsán, pollenallergiások körében számolni kell a keresztallergia lehetőségével is – magyarázta dr. Moric Krisztina. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél szájüregi tüneteket – például ajakduzzanatot, égő, bizsergő érzést és torokviszketést – okozhat. Ismert keresztallergia a görögdinnye-parlagfű, vagy az alma-nyírfapollen allergia. A keresztallergia nem minden pollenallergiásnál jelentkezik, de akinél igen, annak figyelnie kell a tünetekre, és javasolt kerülnie a problémás ételek fogyasztását

    Torokfájáshoz vezet az elhanyagolt allergia?

    Ha a gyulladás tartósan fennáll, megfelelő kezelés nélkül krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Ez nem, vagy nem megfelelően kezelt allergia esetén gyakori szövődmény. 

    Amint azt dr. Moric Krisztina elmondta: ebben az esetben fokozódik az orrváladék-termelődés. Mivel az orrváladék a garat irányába csorog, folyamatosan ingerli ezt a területet, gyakori krákogásra ösztönözve az érintetteket. Hosszabb távon a kezeletlen orrmeléküreg-gyulladás és az orrduguglás miatti szájlégzés is közrejátszik a torokfájás kialakulásában. Ilyenkor fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet megállapítani a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a hátsó garatfali csorgás okát. Ezzel egy időben a szénanáthás tüneteket is megfelelően kezelni kell, hogy a panaszok megszűnjenek. 

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!