2024. április 19. péntek
More

    CRP (C-reaktív fehérje)

    A CRP laborparaméter korán jelzi, ha a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, valamint azt is, ha már gyógyulófélben van. A CRP-érték nem képezi a rutin vérkép részét, a vizsgáló orvosnak külön kell kérnie a meghatározását.

    A CRP egy májban szintetizálódó fehérje, amely szöveti sérüléseket követően (pl. égés, szívinfarktus), fertőzések (bakteriális, vírusos, gombás stb.), illetve gyulladásos (krónikus jellegű vagy autoimmun) folyamatok következtében jut a véráramba. A C-reaktív fehérje feladata, hogy segítse a szervezet nagy falósejtjeinek (makrofágok) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor, segít az immunrendszernek a fertőzések leküzdésében.

    A CRP teszt nagyon érzékeny (ultraszenzitív), mert a CRP értéke pár óra leforgása alatt több tízszeresére, vagy akár százszorosára is emelkedhet, és a betegség gyógyulásával szintje gyorsan csökken. Ugyanakkor nem elég specifikus a betegségek megkülönböztetéséhez és diagnosztizálásához, a súlyosság pontos megítéléséhez.

    Mennyi a normál CRP-érték?

    Mindig a vizsgálatot végző laboratórium referenciaértékeit kell figyelembe venni, de általánosságban elmondható, hogy 10 mg/l érték alatt tekintjük normál tartományon belül.

    LABORÉRTÉK
    Vizsgálati anyag: vérszérum
    Normál tartomány: laboronként eltérő, de kevesebb mint 10 mg/l

    A magas CRP-szint értékelése

    Ha emelkedett a CRP-érték, azt jelenti, hogy valamire reagálnak szervezetünk immunsejtei. De hogy mire, azt nem lehet pusztán a CRP-értékből megmondani, tovább kell vizsgálódni. A szervezetben bárhol zajló akut gyulladás, fertőzés, krónikus betegség fellángolása, daganatos betegség (azaz lényegében minden olyan folyamat, amikor az immunológiai reakcióban résztvevő sejtek aktivizálódnak) meg fogja emelni a CRP szintjét.

    Sosem mondható ki csak a CRP-szintből a diagnózis, a leletet a tünetekkel egyben, komplexen kell értelmezni. Az emelkedett CRP-érték mellett jelentkező kísérő tünetek (pl. láz), kiegészítő laborértékek (vírus szerológiák, tenyésztések) szükségesek ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni a kiváltó betegséget és annak súlyosságát.

    A CRP szintje kezdetben gyorsan emelkedik, ami nem áll egyenes arányban a betegség romlásának ütemével. Pl. ha egy nap alatt a CRP szintje megduplázódik, nem jelenti azt, hogy „kétszer annyira beteg lettem”.

    A CRP-szintet befolyásolja számos gyógyszer, alapbetegség, vagy normális élettani folyamat is, ezeknek a hatását is figyelembe kell venni a lelet értelmezésénél.

    • Egyes gyógyszerek képesek befolyásolni a szintjét. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a koleszterincsökkentők például csökkenthetik, míg az ösztrogén tartalmú gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) megemelhetik.
    • Bizonyos normális élettani állapotok – mint pl. a menstruáció, a terhesség – CRP-emelkedéssel járnak.
    • Krónikus betegség esetén (pl. egy ízületi gyulladás) eleve emelkedett a CRP-érték, amely elfedheti a fertőzés következtében emelkedő szintet.
    • A szervezet állapota (immunhiányos állapot, májbetegségek) is befolyásolhatják az értéket. Pl. egy súlyos májcirrózis esetén nem tud és nem is fog jelentősen emelkedni a CRP-érték, mivel a máj olyan rossz állapotban van, hogy nem tud eleget termelni ebből a fehérjéből.

    Mi a teendő magas CRP-szint esetén?

    Önmagában sosem kezelünk csak laborleletet. Tehát ha emelkedett a CRP-érték, akkor nem szabad emiatt automatikusan gyulladásgátló gyógyszereket bevenni. Lehet, hogy a gyógyszer csökkenteni fogja a laborértéket, de a kiváltó okra nem derül fény. Ki kell deríteni mi miatt emelkedett meg a szintje, és azt kell kezelni. Ennek érdekében orvosunk további vizsgálatokat kérhet.

    Végezetül: egy érték nem érték. Néhány naponta orvosunk kontroll vizsgálatot kérhet, hogy lássa, a választott kezelés mennyire hatásos, vagy kell-e változtatni a gyógyszerelésen.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!