2024. április 27. szombat
More

    Harap a macskád, amikor simogatod? Ezt akarja elmondani neked

    A macskáknak villámgyors reflexeik vannak, aminek valószínűleg te is tanúja voltál. Gyakori, hogy egy macska hirtelen megragad és megharap, miközben dögönyözöd. Ez a viselkedés meglepő és megdöbbentő lehet, és ha nem érted, mi okozza a viselkedést, ideges és frusztrált lehetsz.


    Ha a macska látszólag véletlenszerűen megharapja a kezed vagy a karod, az nem jelenti azt, hogy nem szeret téged, nem ezért csinálja ezt a viselkedést. Ehelyett fontos üzenetek húzódnak meg macskád viselkedése mögött. Ha azon töprengsz, „Miért harap meg a macskám, amikor megsimogatom?”, van néhány lehetséges tanácsunk.

    Miért fogja le a macskám a kezem és harap meg?

    Ha a macskád megharap, amikor dögönyözöd őt, akkor valami a simogatás alatt agressziót vált ki belőle. Ezek a harapások általában gyengédek és nem véreznek, de fájdalmasak és idegesítőek lehetnek. Előfordulhat, hogy a macskád először megnyalja a kezed, mielőtt elkezdi használni a fogát, és nem láthatod az agresszió jeleit. (Ha látod az agresszió jeleit, macskád határozottan azt mondja, hogy hátrálj meg, és adj neki teret.)

    A simogatás által kiváltott agresszió esetében a tudósok még mindig próbálják megérteni a pontos okot. Ez a harapás általában azt jelenti, hogy a macskád elmondja neked, hogy elég volt neki a simogatásból, és el kell távolodnod. Előfordulhat, hogy macskád nem élvezi, ha simogatják, vagy elérte azt a pontot, ahol már ezt túlzónak érzi, és be kell fejezned a vele való foglalkozást.

    Hogyan reagáljak, ha a macskám megharap?

    Ha a macska megharap, soha ne reagálj negatívan. Ne ijeszd meg, és ne szidd le. Ne feledd, hogy a macskád a harapással kommunikál veled. Ehelyett tartsd tiszteletben macskád kívánságait, és távolodj el tőle. Ne próbáld folyamatosan dögönyözni őt, hagyj egy kis teret neki.

    Hogyan érhetem el, hogy a macskám ne harapjon simogatás közben?

    A Hudson Valley Humane Society szerint ahhoz, hogy a macskád abbahagyja a harapást, csak módosítani kell a simogatási technikát, és meg kell tanulni figyelni a túlingerlésre utaló jeleket.

    Kérj időpontot az állatorvoshoz

    Kezdésként érdemes elvinni a macskádat állatorvoshoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem érez olyan fájdalmat, amely harapásra késztetné.

    Keresd az árulkodó figyelmeztető jeleket

    Ezután tanuld meg figyelni macskád figyelmeztető jeleit, amelyek arra utalnak, hogy kényelmetlenül érzi magát. Előfordulhat, hogy hátrahúzza a fülét, vagy elkezdi rángatni a bőrét vagy a farkát Észreveheted, hogy macskád pupillái kitágulnak, és teste mindenhol megmerevedhet. Egyes macskák moroghatnak, és elkezdhetik szabaddá tenni a karmaikat. Ha ezen jelek bármelyikét észleled, fontos, hogy tiszteletben tartsd macskád kívánságát, és hagyd abba a simogatást. Ha az öledben van, tedd le.

    Próbáld meg másképp simogatni a macskádat

    Lehetséges, hogy módosítanod kell a macska simogatásának módját is. Egyes macskák szeretik a rövid kézmozdulatokat, szemben a hosszú, elnyújtott simogatásokkal, és vannak olyan macskák, akik azt szeretik, ha csak testük bizonyos területeit simogatják meg, például az álluk alatt. Kísérletezz különböző mozdulatokkal, és ahelyett, hogy az egész kezedet használnád, nézd meg, hogy macskád jobban tolerálja-e, ha csak egy-két ujjal nyúlsz hozzá. Ha a macskád nem harap meg egy simogatás során, fontold meg, hogy megjutalmazd valami csemegével, hogy megerősítsd ezt a pozitív viselkedést.

    Kövesd nyomon a macskád viselkedését

    Miután megtanultad a macskád által kiadott figyelmeztető jeleket, figyelheted, mikor jelennek meg ezek. Kövesd nyomon, mennyi ideig simogathatod a macskádat, mielőtt figyelmeztetne. Egyes macskák csak kevés simogatásra vágynak, ezért ha meg tudod állapítani, hogy a macskád mennyi simogatást tűr el, tartsd ezt szem előtt, így abbahagyhatod, mielőtt kényelmetlenül érezné magát.

    Értsd meg, ha a macskád nem szereti, ha megérintik

    Végül vedd észre, hogy a macskák különlegesek lehetnek. Egyes macskák nagyon szociálisak tudnak lenni, de egyszerűen nem értékelik, ha dögönyözik. Ha a fenti stratégiák mindegyikét kipróbáltad, ám a helyzet nem javult semmit, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy tiszteletben tartsd macskád kívánságait, és ne simogasd őt. A macska felé a szeretetedet más módon is kimutathatod, például úgy, hogy játszol vele, vagy csak időt töltesz a közelében.

    Ha a macskád folyamatosan megharap, amikor simogatod őt, akkor megpróbál mondani valamit. Ha időt szánsz arra, hogy “meghallgasd”, és megpróbálod kideríteni ennek a viselkedésnek az okát, akkor helyesen cselekszel a macskáddal szemben, és ez segít számára biztosítani, hogy jól érezze magát az otthonodban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!