2023. június 1. csütörtök
More

  Új remény a halbőrbetegségben szenvedőknek

  A halbőrbetegségnek is hívott ichthyosis a bőr súlyos kiszáradásával jár együtt, ami miatt az elhalt hámsejtek pikkelyhez hasonlóan gyűlnek össze a testen. A betegség világszerte rengeteg gyermeket érint, számukra jelenthet nagy áttörést egy új kezelési forma.

  Peyton Fleagle még csecsemő volt, amikor szülei először észrevették, hogy a bőrén viszkető pikkelyek jelennek meg. Ezek a különös bőrtünetek rövid idő alatt a gyermek testének 95 százalékát ellepték, a bőrgyógyászok pedig az ichthyosis nevű betegséget diagnosztizálták nála. A massachusettsi gyermek azóta 12 éves lett, a halbőrbetegségnek is hívott tünetegyüttessel azonban még mindig küzd.

  Új kezelés adhat reményt az ichthyosisban szenvedőknek

  Az ichthyosis egy 28 tünetegyüttesből álló betegségcsoport összefoglaló neve, melyek közös jellegzetessége, hogy a bőr megvastagszik, kiszárad, repedezetté, halpikkelyhez hasonlóvá válik. Az esetek nagy részében a tünetek 3 hónapos és 5 éves kor között jelentkeznek először. Egyes típusai gyakoribbak, más fajtái extrém ritkának számítanak. A leggyakoribb változat, az ichthyosis vulgaris egyes statisztikák szerint minden 250-edik embert érinti, hátterében pedig genetikai okok húzódnak. Második leggyakoribb pedig az X kromoszómához kötött ichthyosis, amely csak férfiaknál jelentkezik, 5-6000-ből egyet érint. A massachusettsi fiatal, Peyton is a betegség ezen formájában szenved.

  Súlyosságától függően a tünetek is változatosak lehetnek: egyeseknél csupán kisebb bőrfelület érintett, amelyen viszketés és enyhébb bőrpír jelentkezik. Sokaknál azonban az ichthyosis mindennapos problémát jelent. A betegség jelenleg nem gyógyítható, így a kezelések elsősorban a tünetek enyhítését és a száraz bőr hidratálását célozzák. Súlyosabb esetben naponta többször is kenegetni kell az érintett bőrfelületet gyulladáscsökkentő és bőrt tápláló készítményekkel, a legtöbb igazán hatékony gyógymód ugyanakkor csak rövid ideig használható az erős mellékhatások veszélye miatt.

  A Yale kutatói egy lehetséges új gyógyszer tesztelését végzik jelenleg is, amely reményeik szerint fordulópontot hozhat a betegség eddigi problémás kezelésében. A terápia célja, hogy normalizálja a bőrsejtek termelődését és működését, ami gátat szabhat a hiperaktív bőrtermelődésnek és az elszarusodásnak. A készítményt Peyton is sikeresen használta, édesanyja szerint a bőrtünetei szinte varázsütésre megszűntek, és a fiú szerint az állandó viszketés is teljesen elmúlt.

  Nem gyógymód, de tünetmentessé tehet

  Christopher Bunick, a Yale bőrgyógyász docense és az új kezelés klinikai vizsgálatainak vezető kutatója szerint más emberek is hasonló tapasztalatokról számoltak be a készítmény használatát követően. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez a készítmény sem biztosíthat teljes gyógyulást, sok beteget azonban tünetmentessé tehet, vagy jelentősen csökkentheti a panaszaik intenzitását.

  A klinikai vizsgálatok eredményeiről az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (JAAD) folyóiratában is beszámoltak. Az első vizsgálatba 19 beteget vontak be, és megállapították, hogy a készítmény biztonsággal, jelentős mellékhatások nélkül alkalmazható. A második tanulmányba már 33 beteget vontak be, és ezúttal a készítmény hatékonyságát mérték fel. Az eredmények szerint a különböző stádiumú betegek mindegyikénél jelentősen enyhültek a bőrpanaszok és javult a betegek életminősége a kezelés hatására.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!