2023. június 7. szerda
More

  Hatékonyabb mellrákellenes szer az anastrazole

  Nyolcéves követéses vizsgálat alapján az anastrazole hatóanyagú gyógyszert találták a leghatékonyabbnak a hormonfüggő mellrák kiújulása ellen a menopauzán túl lévő nőknél.

  A tanulmányt az Egyesült Államok éves Mellrák Szimpóziumán ismertették szerzői. A nemzetközi kutatásban 6241 mellrákos nő adatait gyűjtötték össze. A műtéti, sugárterápiás vagy kemoterápiás kezelés után anastrazole-t, tamoxifent, vagy mindkettőt szedtek öt évig a páciensek.

  Átlagosan 68 hónap után azoknál a nőknél, akik az anastrazole-t tartalmazó Arimidex gyógyszert kapták, 15 százalékkal hosszabb volt a betegségmentes túlélés és 25 százalékkal hosszabb idő telt el a betegség kiújulásáig, mint a tamoxifent szedő nőknél.

  A vizsgálat egyik vezetője, az amerikai Aman U. Buzdar szerint az anastrazole szedésével tartósan pozitív hatás érhető el. A szernek a tamoxifenhez hasonlóan mellékhatása a hányinger, hányás, hajhullás, láz és fertőzési kockázat, ám ezek enyhébben jelentkeznek, mint a másik gyógyszernél.

  Az idő előrehaladtával az anastrazole előnyei még határozottabbak a tamoxifenhez viszonyítva. A menopauza utáni és idősebb nőknél a standard kezelést érdemes megváltoztatni – tette hozzá Buzdar.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!