A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.
A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.
A természet eme édes adománya négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.
Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már rég óta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítése is használták. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták már évezredek óta ezt az antiszeptikus hatást: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.
Vízzel érintkezve a mézben hidrogén-peroxid szabadul fel, ami az elhalt szöveteket és baktériumokat feloldja. A pH-ja is savas, az sem kedvez a baktériumoknak, így minden együtt áll ehhez a nagyszerű hatáshoz – mondta dr. Kozma Ákos, belgyógyász.
A fertőtlenítéssel azonban még közel sem merültek ki a méz jótékony hatásai. A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert – folytatta a belgyógyász, hozzátéve: magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is. Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését – tette hozzá dr. Kozma.
Jobb, mint a cukor, de hizlal
100 gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek, ezért használatával csínján kell bánni! 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.
Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok.
Mézet nem szabad 1 éves kor alatti gyermeknek adni! A méz bevezetését az étrendbe csak ennél idősebb korban kezdhetjük meg. A méz ugyanis tartalmazhat Clostridium botulinum nevű baktériumot, amelyre a kicsik éretlen immunrendszerük és bélflórájuk miatt különösen érzékenyek, a kórokozó könnyen el tud szaporodni szervezetükben. Az általuk okozott botulizmus nevű megbetegedés súlyos, akár életveszélyes tüneteket okozhat.
Mézédes szerelem
Szintén több tízezer éves tapasztalat, hogy a fent felsorolt jótékony hatásokon túl a méz és a virágpor a férfi potenciára is kedvezően hat. A méz már az antik időkben is jelen volt az emberi kapcsolatokban: a római és görög fürdőkben például az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemelt partnernek. Ha elfogadta, azt jelentette, nincs akadálya az udvarlásnak.
Hazánkban pedig, ha az udvarló fiatalembert a lányos ház úrnője mézes pogácsával kínálta, azt jelentette: szívesen lenne a fiú anyósa.
A Távol-Keleten még ennél is édesebb hagyomány terjedt el, ott a mézeshetek kifejezést nem csak átvitt értelemben használták. A házasságot megelőzően a vőlegényt kemény éjszakai próbának vetették alá. A menyasszony meztelen testét mézzel kenték be, a vőlegény feladata pedig az volt, hogy ezt eltávolítsa, kizárólag az ajkainak segítségével.
Ha efféle pepecselésre nem vágyunk, itathatunk a bátortalan fiatalemberrel méztartalmú nászbort is, ami már egy óra múlva érezteti jótékony hatását.
KLINIKAILAG IGAZOLT GÓGYÍTÓ HATÁS |
Az apiterápia a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználása. A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten – így hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonló. Koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszer erősödését. A méhcsípést (méhméreg) többek között ízületi bántalmakra használják, de alkalmazása házi körülmények között semmiképpen nem ajánlott. Az allergiás reakció néhány embernél súlyos következményeket idézhet elő. A propolisz a méhek ragasztója. Speciális kémhatása, összetétele határozott gyógyító erőt képvisel. A virágport a kaptár bejáratánál elhelyezett speciális tálcán gyűjtik. A megfelelő tisztasághoz és szelekcióhoz fontos a virágzási naptár. A biotechnológiás méhészetben a vegyszermentesség mellett ügyelnek a keretek, az eszközök és a hordás tisztaságára is. |
Forrás: webbeteg.hu