2024. március 28. csütörtök
More

    Életmód – A kövérség nem jobb, mint a szívbaj

    A nagyon erősen elhízott emberek legalább annyira betegek, és csaknem akkora életveszélyben vannak, mint a diagnosztizált szívbetegségben szenvedők – állapították meg Peter McCullough doktor, aki az amerikai szívgyógyászok New Orleans-ban tartott kongresszusán ismertette vizsgálatainak eredményeit.

    McCullough, a Michigan állambeli Royal Oakban lévő William Beaumont kórház munkatársa és csoportja súlyosan elhízott (45 kilogrammnál nagyobb súlyfelesleget cipelő) betegek adatait hasonlította össze szívbeteg, illetve túlsúlyos, de nem drámai mértékben kövér páciensek kórtörténetével.

    A szívbetegek szíve folyamatosan elveszíti azt a képességét, hogy megfelelő mennyiségű friss vért pumpáljon szervezetébe. Az ilyen betegek – a szív elégtelen vérellátása miatt – öt éven belül meghalnak.

    Egy egészséges középkorú ember másodpercenként átlagosan testsúly kilogrammonként 30 milliliter vért pumpál keresztül az ereken, míg rendszeres edzéseket folytató társa másodpercenként 55 milliliter friss vérrel látja el sejtjeit.

    Mint McCullough és csoportja megállapította, a szívbetegek másodpercenkénti vérellátása testsúly kilogrammonként 16,5 milliliter, míg a súlyosan elhízottaké ennél alig több, 18,8 milliliter másodpercenként.

    A túlsúlyos, de nem drámaian elhízott, ám egyebekben egészséges emberek teljesítménye másodperceként 21,3 milliliter vér.

    A súlyosan elhízottak szívének teljesítménye tehát nagyon hasonlít a keringési betegségben szenvedőkéhez, és mindkét csoport esetében rendkívüli kockázatokat hordoz magában egy szívroham, illetve akár egy lázzal járó vírusfertőzés is – hangsúlyozta Peter McCullough.

    A súlyosan elhízottak esetében azonban – tette hozzá a vizsgálatot végző professzor – a folyamat valamelyest megfordítható, hiszen náluk már a rövid és mértékletes testmozgás is komoly lépést jelenthet saját életük meghosszabbítása érdekében.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!