2024. április 19. péntek
More

    Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?

    A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsöt?

    Mikor görcsöl a gyomor?

    Nehéz a kérdést megválaszolni, hiszen rengeteg ok állhat a gyomorgörcs hátterében. Orvosi meghatározás szerint az a fájdalom nevezhető görcsnek, ami rövid, pár perces, másodperces kihagyásokkal újra és újra ismétlődik. Ilyen fájdalmat bármely simaizomzatú szervünk képes produkálni, periodikusan, intenzíven összehúzódik, így testünk szinte bármely része görcsölhet.

    Milyen betegség állhat a gyomorgörcs hátterében?

    A fájdalmat, amit köznyelven gyomorgörcsnek nevezünk, érezhetünk az epe gyulladása, epekő esetén is. Maga a gyomor ritkán görcsöl, égő, éles, kitartó fájdalom inkább jelentkezik ezen a területen. Ennek legtöbbször a túlzott savtermelés az oka, a sav miatt gyulladt nyálkahártya, fekély. Ha a nyelőcső lenti részébe sav jut, szintén hasonló fájdalmat érezhetünk.

    Nőknél menstruáció alatt is jelentkezhet görcsöléses fájdalom. Okozhatja gyomorrontás, hasi influenza, ételmérgezés, bakteriális vagy vírusos fertőzés, de az is, ha hirtelen eszünk sokat és nehezet. Ételintoleranciára, anatómiai elváltozásokra, vakbélgyulladásra is gyanakodhatunk. Vesebetegségeknél szintén érezhetünk a gyomorban görcsölést, de egy egyszerű szorulás miatt is, amit az elmúlt napokban bevitt kevés rostos tápláléknak köszönhetünk.

    A daganatos megbetegedések nagy része csak későn, előrehaladott állapotban okoz görcsöt, vagy egyáltalán bármilyen fájdalmat. Ha így lenne, a gyomrot megtámadó daganatok is könnyebben felfedezhetők lennének.

    Okozhat gyomorgörcsöt a stressz?

    A szervi megbetegedések kizárása után a gyomorgörcs esetében mindenképpen gondolni kell a stresszre. Az idegesség, az izgalom, a zaklatottság nagyon gyakran, és rendkívül sok embernél – szinte mindenkinél – hasi panaszokat okoz. Amikor tehát azt mondjuk, görcsöl a gyomrom, gyomorgörcsöm van, általában ez áll a háttérben.

    Ha a napi életet megzavaró mértékben lépne fel, térne vissza ez a típusú fájdalom, mindenképpen érdemes szakemberhez, például pszichológushoz fordulni. A stresszes helyzetek kezelése ugyanis tanulható, ezzel pedig a görcsös panaszok is múlnak majd.

    Forrás: doktorgo.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!