2023. március 29. szerda
More

  Veszélyes szembetegség, ami a gyerekeket sem kíméli

  Aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet az Amerikai Szemészeti Akadémia: a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyesült államokbeli gyerekeknél jelentősen megnőtt az úgynevezett diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázata.

  A diabétesz szövődményeként jelentkező, a szem ereinek károsodásával járó diabéteszes retinapátia azért alattomos betegség, mert kezdetben nem jár látványos tünetekkel – hívja fel rá a figyelmet témával foglalkozó összefoglalójában az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO). 

  A 2-es típusú diabétesszel küzdő gyerekeknél a diagnózis felállítását követő 15 éven belül kétszer nagyobb eséllyel alakul ki szövődményként diabéteszes retinopátia, mint az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdő társaiknál – derül ki egy témával foglalkozó tanulmányból. Éppen ezért az érintett gyerekek számára különösen fontos a rendszeres és alapos szemészeti vizsgálat, mivel így időben fény derülhet a betegségre.

  Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek és fiatalok aránya jóval ütemesebben növekszik, mint az 1-es típusú diabéteszeseké. Az előrejelzések hasonlóan borulátóak: az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association) becslése szerint 2050-re utóbbiak száma megháromszorozódhat, előbbieké pedig közel négyszeresére nőhet.

  Fókuszban a diabéteszes retinopátia

  Az említett tanulmányba 525 olyan gyereket vontak be, akiket 50 éven keresztül 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak. A vizsgálati eredményekből és adatokból az derült ki: amellett, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekeknél nagyobb valószínűséggel alakult ki diabéteszes retinopátia, a betegség náluk sokkal súlyosabb formában jelentkezett, mint társaiknál. Ráadásul látásuk megmentése érdekében ők nagyobb valószínűséggel szorultak műtétre, és esetükben nagyobb volt a szürke hályog kialakulásának kockázata is – foglalta össze az AAO.

  Az viszont még a tanulmány szerzői számára sem világos, hogy a szemet érintő szövődmények kialakulásának kockázata pontosan hogyan függ össze a cukorbetegség típusával. A tanulmányban részt vevők száma miatt nem is érdemes általánosítani, de az eredmények a kutatók szerint mindenképpen figyelemfelkeltők. Rávilágítanak, hogy nem szabad elhanyagolni a kezelést és a gondos utókövetést a 2-es típusú diabéteszeseknél sem.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!