2023. március 27. hétfő
More

  A térdfájás így lehet a múlté

  Az évek előrehaladtával szinte nincs is olyan ember, akinél ne jelentkeznének különböző reumatológiai fájdalmak, a térdfájdalom is közéjük tartozik. Mi állhat a hátterében, és hogyan lehet védekezni ellene?

  A legtöbben a térdükre panaszkodnak, ami gyakran odáig fajul, hogy az illető már csak nagy szenvedésekkel tud lábra állni. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája elárulja, hogy lehet véget vetni a kínzó fájdalomnak.

  Mi áll a térdfájdalom hátterében?

  Amikor valakinek fáj a térbe, az több okból lehetséges: állhat a hátterében például az ízületek, illetve az azok körüli lágyrészek gyulladása, ám leggyakrabban porckopás felelős a problémáért.

  Ilyenkor felborul a porcképződés és bomlás egyensúlya, ami miatt az ízületeket borító porc először elvékonyodik, majd később eltűnik, aminek következtében a csontok végei összeérnek, miközben tovább károsítják egymást. Ez természetesen gyulladással, fájdalommal, duzzanattal jár, ami az idő folyamán akár állandósulhat is.

  Porckopás leggyakrabban a térdnél, illetve a csípőnél jelentkezik. Kezdeti stádiumban csak nagyobb igénybevétel után jelentkezik a kellemetlen érzés, majd később terhelés alatt is, végül pedig állandósulhat, ami akár a mindennapi munkavégzést is akadályoztathatja.

  Térdfájdalom porckopás miatt

  A szakemberek két féle porckopást különböztetnek meg:

  • elsődleges: amikor az állapot hátterében nem találni kiváltó okot, és a természetes öregedési folyamat része.
  • másodlagos: ehhez valamilyen korábbi sérülés, veleszületett deformitás, endokrin betegségek, gyulladások stb. vezetnek.

  Azonban bármi is legyen a porckopás hátterében, kezelni mindenképp szükséges, hiszen a fájdalom akár elviselhetetlen méreteket is ölthet.

  A térdfájás ellen aktív fájdalomcsillapítás

  “Sok ember szinte mozdulni sem bír a porckopás okozta fájdalomtól, ezért fontos a tünetek gyors és hatékony csillapítása. Ehhez remek megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapításhoz tartozó hialuronsavas kezelés, melynek segítségével pótolhatja a már nem képződő porc anyagot, valamint megszüntetheti a gyulladást és véget vethet a fájdalomnak.”- mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

  A célzott terápia lényege, hogy a hialuronsav egyfajta kenőanyagként funkcionál, aminek hatására a csontok felülete nem fog közvetlenül egymással súrlódni, hanem visszaáll a köztük lévő könnyed csúszás.

  A kezelés kúraszerűen történik, – hogy kinél hány alkalom szükséges, ahhoz egyéni elbírálás szükséges-, melynek eredményeként több mint fél évig javítja a térd funkcióit, illetve csillapítja, vagy megszünteti a fájdalmat.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!