2024. április 26. péntek
More

    Fordulat jöhet a mellrákkezelésben

    Egy emberi sejtekben található ritka fehérjevariáns jelentheti a kulcsot a mellrákkezelés hatékonyabbá tételéhez – derült ki egy új brit tanulmányából.

    A Manchesteri Egyetem kutatói szerint az RAC1B elnevezésű fehérjevariánsnak kulcsszerepe lehet abban, hogy a rákos sejtek ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben. Ahmet Ucar, a kutatás vezetője kiemelte: először sikerült kimutatni, hogy a RAC1B hiányában az emlőrák őssejtjei nem tudnak daganatot képezni, illetve sebezhetőbbé válnak a kemoterápiával szemben, így a kezelés még hatékonyabbá válik.

    Az egészséges sejteknek nincs szükségük az RAC1B-ra, tehát az azt célzó új rákellenes kezelések valószínűleg nem járnának súlyos mellékhatásokkal. Ucar szerint a kutatás elvezethet ahhoz, hogy mostani eredményeiket a mellrákos betegek hatékonyabb, célzott kezelésében kamatoztathassák. Az erről szóló tanulmány az Oncogene című, rákkutatással foglalkozó folyóiratban jelent meg.

    A kutatás eredményeit egérkísérletekkel igazolták. Mellráksejteket ültettek egerekbe, és kiderült, hogy az RAC1B fehérjevariáns hiányában száz nap után sem képződtek látható daganatok. Laboratóriumi kísérlettel azt is bizonyították, hogy az RAC1B nélkül tenyésztett emlőráksejtek a kemoterápiás kezelés után nem jöttek helyre. Az olyan sejtek viszont, amelyek a ritka fehérjevariánst tartalmazták, a kezelés után gyorsan és erőteljesen visszatértek.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!