2024. április 23. kedd
More

    Életmód – A nevetés jót tesz a szívnek

    A napi nevetés adag jót tesz a szívnek, mert a testedzéshez hasonlóan, növeli a szív vérellátását biztosító erek működésének hatékonyságát – állapították meg amerikai kutatók.

    A depresszió viszont súlyosbítja, akár végzetessé teheti a szívproblémák kimenetelét – figyelmeztettek a floridai Orlandóban működő American College of Cardiology munkatársai a fiziológiai alapú megbetegedések és a lelki problémák közötti összefüggéseket kutatva.

    „Természetesen nem a napi testmozgás helyettesítőjeként ajánljuk a nevetést, azt azonban javasoljuk, hogy mindenki próbáljon napi rendszerességgel teret engedni jókedvének. Napi 15 perc nevetés, és harminc perc mozgás, heti három alkalommal rendkívül jót tesz az érrendszernek” – mondta dr. Michael Miller a marylandi egyetem orvosi fakultásán tartott előadásában.

    A vizsgálat részeként Miller doktor és kollégái két videoklipet, egy humorosat, illetve egy felkavaró hangulatút játszottak le 20 egészséges önként jelentkező számára, majd mindkét produkció megtekintése után megvizsgálták a résztvevők ereinek működését, különös tekintettel az ereket bélelő hámszövet, az endotélium állapotának alakulására. Mint megállapították, 20 esetből 14-ben a nyugtalanító tartalmat hordozó film megtekintése után jelentősen – átlagosan 35 százalékkal – csökkent a véráram ezekben a szövetekben. A mulatságos klip végén azonban a 20 vizsgált személyből 19 esetében tapasztalták az érfalakban áramló vér mennyiségének számottevő – átlagosan mintegy 22 százalékos – növekedését.

    Az ereket bélelő hámszövet állapota alapvető fontosságú az érfal megvastagodásának, azaz az érszűkületnek a kialakulásában, az endotélium egészségének megőrzése, a vér normális áramlásának fenntartása tehát nagy jelentőséggel bír a szív-és keringési betegségek megelőzésében – hangsúlyozta Michael Miller.

    A nevetés – bizonyos tekintetben – csaknem olyan hasznos, mint a testmozgás, hiszen az erek állapotára hasonló hatást gyakorol – tette hozzá az amerikai kutató.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!