2023. március 27. hétfő
More

  A természeti csodák a múltban?

  Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet, mivel egy új átfogó tanulmány szerint a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a vártnál. A Science folyóiratban csütörtökön publikált nemzetközi tanulmány szerzői azonban azt is hozzátették előre jelzésükhöz, hogy amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccsereknek kicsit kevesebb mint fele olvad majd el. Elsősorban a kicsi, de jól ismert gleccserek masíroznak a kihalás felé – írták a tudósok.

  Jelentősen nőhet a tengerek szintje

  A nem túl valószínűként feltüntetett legrosszabb forgatókönyv szerint viszont, amennyiben négyfokos melegedés következik be, 2100-ra a gleccserek 83 százaléka tűnhet el – figyelmeztet a tanulmány. A kutatás a Föld mind a 215 ezer gleccserét vizsgálta – a Grönlandon és az Antarktiszon található jégselfeken lévő jégfolyók kivételével – a korábbi kutatásoknál jóval összetettebb módszerekkel. A lehetséges forgatókönyveket számítógépes szimulációval dolgozták ki.

  Az iparosodás előtti korszakhoz mérten a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet felé tart, ami a szimuláció szerint azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 billió tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el. Ez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, pedig a jégselfek olvadása miatt már eleve nő a tengerszint – magyarázta David Rounce, a tanulmány vezető szerzője. “Mindenképpen elveszítünk egy csomó gleccsert. De azon még változtathatunk, hogy mennyit” – hangsúlyozta a Carnegie Mellon Egyetem glaciológus és mérnökprofesszora.

  Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy miközben “sok kis gleccser számára már túl késő”, a kutatás eredményei világosan mutatják, hogy globálisan minden foknyi hőmérsékletemelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából.

  Attól függően, hogy mennyire melegszik fel a Föld 2100-ra, a tudósok 38,7-64,4 billió tonnányi gleccserjég elolvadását prognosztizálták. A legjobb esetben az elolvadó gleccser miatt megemelkedő vízszintet a jég olvadása további 90 milliméterrel, a legrosszabb esetben pedig 166 milliméterrel emeli, és ezzel a korábbi előre jelzésekhez képest 4-14 százalékkal nőhet a tengerek vízszintje.

  A gleccserolvadás okozta 115 milliméteres vízszintemelkedés esetén világszerte több mint 10 millió ember lakóhelye kerül a vízszint alá. Bár a tudósok szerint a tengerek megemelkedését főleg a jég olvadása okozza majd, és nem a gleccserek játsszák benne a főszerepet, ugyanakkor a gleccserek olvadása a helyi lakosság vízellátásának utánpótlását is veszélyezteti, áradásokat okozhat, egyben eltűnhet számos híres hegycsúcs jégsapkája is.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!