2023. március 29. szerda
More

  Kutatók rájöttek, az emberi szív mitől képes megjavítani önmagát

  A tudósok azt tanulmányozták részletesen, hogy a szív miként próbálja regenerálni önmagát egy szívroham (miokardiális infarktus) után.

  A kutatók szerint bizonyos sejtek kulcsfontosságúak a szív számára. Remélik, hogy most olyan nyomokat találtak, amelyek a szív- és érrendszeri problémák jobb kezeléséhez vezethetnek.

  Az új kutatás kimutatta, hogy a szervezet és a nyirokrendszer immunválasza döntő szerepet játszik abban, hogy a szív helyreálljon, miután a szívroham a szívizom károsodását okozta.

  A tanulmány kulcsa a makrofágok szerepének felfedezése

  Ezek a speciális sejtek képesek elpusztítani a baktériumokat vagy hasznos immunválaszokat indítani a gyulladások okán. A kutatók jelentése szerint ezek a makrofágok a szívinfarktus utáni jelenet első reagálóiként a VEGFC nevű fehérjét termelik.

  “A makrofágok vagy immunsejtek, amelyek szívinfarktus után a szívhez rohannak, hogy “megegyék” a sérült vagy elhalt szöveteket, szintén indukálják a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor C-t (VEGFC), amely új nyirokerek képződését váltja ki és elősegíti a gyógyulást.” – mondja Edward Thorp patológus, az illinoisi Northwestern Egyetemről.

  A kutatók Jekyll és Hyde forgatókönyveként írják le: a „jó” makrofágok VEGFC-t termelnek, a „rossz” makrofágok pedig nem termelnek VEGFC-t, de gyulladáskeltő választ okoznak, amely további károsodást okozhat a szívben és a környező szövetekben.

  Ahhoz, hogy a szív teljesen helyreálljon, el kell távolítani a haldokló sejteket – ez az efferocitózis néven ismert folyamat, amelyben a makrofágok fontos szerepet játszanak. A laboratóriumban és egereken végzett sejtekben tanulmányozva ezt a folyamatot, a csapat pontosan meghatározta a megfelelő típusú VEGFC-termelő makrofágok megfelelő javítási munkát végeztek.

  A következő kutatások azt vizsgálhatják, hogyan lehet növelni a szívben található hasznos makrofágok számát, és csökkenteni – vagy akár megszüntetni – a káros makrofágok számát, növelve ezzel az egészséges gyógyulás esélyeit.

  “Most az a kihívás, hogy megtaláljuk a módját a VEGFC beadásának, vagy ezeknek a makrofágoknak a koaxiálására, hogy több VEGFC-t indukáljanak a szívjavítási folyamat felgyorsítása érdekében” – mondja Thorp.

  Ha az embereket szívroham éri, nagy a szívelégtelenség kockázata, amikor a szív nem képes tovább pumpálni a vért a testben. Ez a kockázat csökkenthető olyan modern gyógyszerekkel, mint a béta-blokkolók, de a probléma ettől még fennáll.

  Miközben a tudósok folyamatosan fejlesztik a szív- és érrendszeri megbetegedések okaival kapcsolatos ismereteinket , és azt, hogy miként tudjuk korábban, jobban diagnosztizálni a szívproblémák kockázatát, a szívelégtelenség továbbra is évente több százezer ember halálát okozza.

  Az ehhez hasonló további vizsgálatok jobban megvilágítják a szívrohamra válaszul lezajló biológiai folyamatokat – különösen azt a módot, ahogyan az efferocitózis folyamatát a szívizom helyreállításához szükséges VEGFC fehérje kiváltására használják.

  “Azon dolgozunk, hogy jobban megértsük a szívinfarktus utáni szívelégtelenség kialakulását, hogy korán beavatkozhassunk, és visszaállíthassuk az utat a szív helyreállításához” – mondja Guillermo Oliver, a Northwestern Egyetem érbiológusa.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!