2023. március 29. szerda
More

  Ünnepek cukorbetegen: ezekre figyeljen, és nem lesz baj!

  Tervezzünk előre!

  Ne féljünk megkérdezni a vendéglátót, hogy mi lesz a menü! Így már előre eldönthetjük, mit szeretnénk megkóstolni. Akár azt is felajánlhatjuk, hogy viszünk egy olyan ételt, melyet curkobetegen is nyugodt szívvel fogyaszthatunk.

  Mérjük rendszeresen a vércukorszintünket!

  Ha gyógyszerrel, inzulinnal kezeljük a vércukorszintünket, különösen fontos lehet, hogy rendszeresen ellenőrizzük azt. A vércukorszint mérésével megállapíthatjuk, hogy mikor túl alacsony vagy túl magas a vércukorszintünk, hogyan reagál a szervezetünk bizonyos ételekre, a stresszre vagy a mozgásra, vagy szükség van-e az étrendünk alakítására.

  Ne hagyjunk ki étkezéseket!

  Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik egy-egy nagyobb lakoma előtt kihagyni étkezéseket, de ez komoly hatással lehet vércukorszintünkre. A cukorbetegek számára rendkívül fontos, hogy a vércukorszintjüket egyenletesen tartsák, megelőzzék a túlzott kilengéseket (a túlságosan magas vagy éppen túl alacsony vércukorszintnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek). Arra is ügyeljünk, hogy az év végi hajtásban, készülődésben se felejtsünk el enni: mindig legyen nálunk valamilyen egészséges harapnivaló!

  Tervezzük be az étrendünkbe az édességeket is!

  Attól, hogy cukorbeteg valaki, nem feltétlenül kell lemondania az édességekrőldesszertekről. Mindössze tudatosan meg kell tervezni azt, hogy mikor és mennyit fogunk ezekből fogyasztani! Tekintsünk úgy az édességekre, mint a napi javasolt szénhidrátmennyiség részére, nem pedig annak „kiegészítőjére”.

  Legyünk óvatosak az alkohollal!

  Az alkoholfogyasztás jelentős mértékben befolyásolhatja a vércukorszintünket! Hatással lehet az inzulin hatékonyságára, akár veszélyesen alacsony vércukorszintet is eredményezhet, növelheti az étvágyat és csökkentheti az önkontrollt (így az előírt diétát is nehezebb betartani), a vérnyomást is megemeli. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az alkoholban, különösen a koktélokban viszonylag sok szénhidrát található, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy mennyire könnyű „legurítani” egy-egy italt.

  Ügyeljünk az adagokra!

  Nemcsak az ételek tápanyagtartalmára kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy miből mennyit eszünk! Még egy „megengedett” étel is megzavarhatja a vércukorszintünk egyensúlyát, ha a kelleténél többet fogyasztunk belőle.

  Változtassunk a recepteken!

  Ha mi magunk főzünk, könnyen egészségesebbé tehetjük a hagyományos ételeket is, például néhány alapanyag lecserélésével. A tejföl helyett használhatunk görög joghurtot, finomliszt helyett teljes kiőrlésűt, cukor helyett édesítőszert.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!