2024. április 20. szombat
More

    Hamburgerek és hotdogok káros hatása

    Nem hiába mondják a szakemberek, hogy lassan együnk, és minden falatot alaposan rágjunk meg. A mértéktelen és gyors falás ugyanis amellett, hogy semmi élvezettel nem jár, komoly egészségügyi problémákat okozhat.Hirdetés

    Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van az evőversenyeknek: a hamburgertől az erős paprikán át a csótányig gyakorlatilag minden ehető dolgot képesek rekord idő alatt betolni a vállalkozó szellemű és gyomrú résztvevők. Ám, amint arról az iflscience.com is írt, a mértéktelen, versenyszerű zabálás hihetetlenül megterheli a gyomrot, és még az edzettebbek sem feltétlenül bírják a lehetséges egészségügyi következményeket.

    Egy 2017-es orvosi esettanulmány például arról számolt be, hogyan kezeltek szingapúri orvosok egy 30 éves férfit, aki fél óra alatt 3,2 kilogrammnyi hamburgert nyomott le a torkán. A férfi az evőverseny után rosszul lett: hányt és feszült a hasa. A kórházi vérnizsgálat kiderítette, hogy szervezete jelentős mértékű stressznek volt kitéve.

    Súlyos következmények

    Az orvosok CT-vizsgálatot is végeztek – ennek eredménye látható a lenti képen –, amely kimutatta, hogy a tetemes mennyiségű étel egyszerűen eltömítette a férfi gyomrát és vékonybelét. A szinte szétfeszülő emésztőrendszer pedig összenyomta a szerveit, ami akut hasnyálmirigy-gyulladáshoz és akut vesekárosodáshoz vezetett.

    A férfi sokáig kínlódott, és az orvosok már éppen hozzáláttak, hogy műtéti úton távolítsák el a gyomrából az emésztetlen ételmaradékot, amikor a helyzet “természetes módon” rendeződött: bélmozgása helyreállt. Ennek ellenére öt napot töltött kórházban, és még így is szerencsésnek mondhatja magát, hogy túlélte az akciót. Annak a 32 éves férfinak például nem volt szerencséje, aki csótány- és féregevés közben fulladt meg egy evőversenyen – írta az iflscience.com.

    Mennyi hot dog férhet egy emberbe?

    Egy 2020-as tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy elméletileg hány hot dogot lehet megenni tíz perc alatt. Az Egyesült Államokban évente megrendezett hotdogevő verseny, a Nathan’s Famous Hot Dog Eating Contest rekordját 2020-ban Joey Chestnut tartotta, aki ennyi idő alatt összesen 75 hot dogot tolt be. A kutatók szerint azonbanegy felnőtt ember elvileg arra is képes, hogy akár 84 hot dogot is elpusztítson tíz perc alatt. Az már más kérdés, hogy utána milyen állapotba kerül, éppen ezért senkinek nem ajánljuk, hogy ilyesmivel kísérletezzen. 

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!