2024. április 25. csütörtök
More

    Mi okozza a méh miómát?

    Az egyik első kérdés, amelyet az emberek feltesznek, amikor újonnan diagnosztizálnak valamilyen egészségügyi állapotot, a „miért?” A legtöbben szeretné tudni nem csak mi történik velünk, de miért ez történik, vagy ha volt valami tudtunk volna másképp, vagy valami, amit tehetünk, hogy a jövőben megakadályozza a tünetek súlyosbodását vagy megismétlődését.

    Nincs egyértelmű oka annak, hogy miért alakulnak ki a méh miómák, legalábbis nem ugyanúgy, mint a több évtizedes dohányzás esetében például a tüdőrák. A Clevelandi Klinika szerint nincs ismert oka a méh miómájának; még mindig rejtély, hogyan és miért fejleszti ki őket a szervezet, mégis megteszi.

    A Mayo Klinika szerint a méh mióma nem rákosodás vagy daganat, amely a méh falában képződik; méretük eltérő, és számos módon növekedhetnek, beleértve a méh üregét és a méhen kívül is.

    A Női Egészségügyi Hivatal becslései szerint a nők 20-80%-ának 50 évesen vagy még előbb kialakul egy vagy több méh mióma, ami meglehetősen gyakori egészségi állapot, amely sok fogamzóképes korú nőt érint.

    Az orvosok nem tudják biztosan, mi okozza a méh mióma növekedését. Tudják azonban, hogy gyakran találkoznak olyan nőkkel, akik bizonyos közös tényezőkkel rendelkeznek.

    Ha a családban előfordult méh mióma, akkor valószínűbb, hogy Önnek is kialakul. Ennek oka lehet az állapot genetikai összetevője: a kutatók hasonló típusú genetikai rendellenességeket észleltek egyes méh miómában szenvedő nőknél. Egy 2012-es American Journal of Human Genetics tanulmány összefüggő genetikai rendellenességeket talált a méh miómákra hajlamos nők körében, míg a Nature Communications 2018-as tanulmánya azt sugallja, hogy a miómára hajlamos nők más típusú hormonális daganatok miatt is hajlamosak lehetnek bizonyos genetikai rendellenességekre.

    Az ösztrogén és a progeszteron egyaránt fontos szerepet játszik a nők reproduktív egészségében – írja az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja. Ezek a hormonok szabályozzák a menstruáció és az ovuláció havi ciklusát, befolyásolják a terhességet és a termékenységet. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy mindkét női nemi hormon elősegíti a méh mióma növekedését a Mayo Klinika szerint. A Journal of Reproductive Infertility című folyóiratban megjelent 2011-es áttekintés az ösztrogént és a progeszteront „a mióma növekedésének elősegítőjeként” írja le. A tanulmány azt sugallja, hogy amikor e két hormon szintje emelkedik, gyakran megfigyelhető a mióma növekedése is.

    Nem mintha sokat tehetne ellene, de az, hogy hány éves, befolyásolhatja a mióma valószínűségét. Minél idősebbé válik, annál hosszabb lesz a reproduktív élettartama, és annál nagyobb az esélye arra, hogy kifejlődjön a mióma.

    „A gyermekek száma befolyásolhatja a méh mióma kialakulásának esélyeit” – mondta Dr. Chang-Jackson: „Ha több gyermeke született, kisebb a kockázata, de vajon ez közvetlenül a gyermekvállalás okozta-e?” Ha soha nem született biológiai gyermeke, az orvosi világban, összefüggésben áll a méh mióma növekedésével. Az International Journal of Fertility and Sterility egy 2016-os áttekintése azt állítja, hogy a terhesség és a szoptatás összefüggésben van a mióma kialakulásának kockázatával, a menstruációs ciklusok általánosan alacsonyabb expozíciója miatt.

    „Mivel a genetika, a hormonok, az életkor és a termékenység nem befolyásolható tényezők, nem sokat tehetünk a méh mióma megelőzéséért” – mondta Dr. Chang-Jackson. – „Bár lehet, hogy egészséges életmóddal lassíthatja növekedésüket.”

    Forrás: Health.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!