2023. június 1. csütörtök
More

  Depresszió – 10 tünet!

  Ha a depresszió tünetei közül 5 legalább 2 héten keresztül fennáll, kérjen segítséget szakembertől!

  Nem mindig csak a lehangoltság lehet az egyedüli figyelmeztető jel a depresszióra!

  A depresszió tünetei

  A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése: nem élvezzük a napi tevékenységeinket, elhanyagoljuk a háztartást, a kinézetünket, a munkánkat, a családunkat is.

  Süllyedő önértékelés: elveszítjük önbizalmunkat, kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódunk, felnagyítva azt. Múltbeli cselekedeteink miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz bennünket.

  Alvászavar: tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is lehet.

  Csökkent koncentrációképesség: nehezünkre esik koncentrálni és memóriaproblémák jelentkeznek, amit súlyosabbnak érzünk, mint amekkorák ténylegesen. Egyre nehezebben hozunk meg döntéseket, aggályos és habozó lesz a magatartásunk.

  Fogyás/hízás: az étvágyunk csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).

  Agitáció vagy gátoltság. a depresszió egy bizonyos fajtájában jellemző, nem minden esetben. A betegek egyik fele nyugtalan, ingerlékeny, könnyen felbosszantható, vagy éppen teljesen meglassult, semmire sem reagál, gesztusai lelassulnak,érzelemmentesen, monoton hangon beszél.

  Fáradtság: nyúzottnak érezzük magunkat, amin az alvás sem segít, súlyosabb esetben nem is bírunk felkelni.

  Halállal kapcsolatos gondolatok: sötéten látjuk a jövőt, gyakran gondolunk a halálra vagy az öngyilkosságra.

  Lehangoltság, motiválatlanság: szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érezzük magunkat, időnként akár sírógörcseink is lehetnek.

  Fásultság, libidócsökkenés: elveszítjük az örömre való képességet, korábban kedvelt dolgoknak sem tudunk örülniA szex iránt drámain csökken az érdeklődésünk.

  A depresszió ezek mellett számos testi panaszt is produkálhat, így például emésztési zavart, székrekedést, esetleg hasmenést, fejfájást, hátfájást. A depresszió kísérőtünete még a szorongás, megmagyarázhatatlan félelem.

  Depresszió tünetei gyerekeknél

  A gyerekeknél a fentiektől különböző tüneteket is észlelhetünk. A gyerek, ha depressziós, betegnek tettetheti magát, aggódni kezd, hogy a szülője meg fog halni, vagy rosszul teljesít a tanulmányaiban, illetve különböző viselkedési zavarai jelentkezhetnek.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!