2024. március 28. csütörtök
More

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

    Elsődleges a szervezetbe jutó vitaminmennyiség szempontjából a napfényen töltött idő a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban, azonban sokan óvakodnak a naptól, főleg déli órákban a káros sugárzások és a melanoma veszélytől való félelmek miatt. A D-vitamin-pótlásra a kezelőorvos által rendelt, megfelelő adagban szedett gyógyszerkészítmények alkalmasak. A D-vitamin-kezelés során a kezelőorvos által szükséges mennyiségűnek ítélt gyógyszeres kalciumpótlás is szükséges.

    Mi a megfelelő D-vitamin-mennyiség?

    A második D-vitamin Konszenzus Konferencia során megállapított hazai ajánlás szerint megelőzési célból egészséges emberek számára napi 1000 NE D3-vitamin bevitele javasolt. Abban az esetben, ha felmerül a D-vitamin-hiány lehetősége, ez az adag a duplájára, napi 2000 NE D-vitaminra módosul.

    Ajánlott D-vitamin-bevitel

    • Csecsemők számára: 400-1000 NE
    • Gyermekek számára: 600-1000 NE
    • Serdülők számára: 800-1000 NE
    • Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

    (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin)

    Előnyösebb a nagyobb dózis

    Az, hogy az adagolás milyen ütemben és milyen mértékű vitaminbevitel mellett zajlik, orvosi kivizsgálást követően, az egyéni szükségleteknek megfelelően állapítható meg. A különféle adagolási eljárások (napi 1000 NE, heti 7000 NE vagy havi 30 000 NE) hatékonysága és biztonságossága a kutatások szerint nem tér el egymástól, ami azt jelenti, hogy a D-vitamin hasznosulása mindhárom eljárással egyformán biztosítható.

    A nagy dózisú vitaminpótlás mellett szólnak egyrészt a kényelmi szempontok, hiszen ha nem napi, hanem havi rendszerességgel kell bevenni egy pirulát, akkor nő a betegek együttműködési hajlandósága. Szintén mellette szól még, hogy a kóros D-vitamin-hiány leghatékonyabban a nagyobb mennyiségű vitaminbevitel segítségével kezelhető, hiszen gyors javulást eredményez.

    A D-vitamin pótlása nem csupán egészséges embereknél, a civilizációs betegségek megelőzése miatt fontos. Bizonyított tény, hogy krónikus betegek esetén a D-vitamin szintjének normalizálása drasztikusan csökkenti a halálozás kockázatát: a szív- és érrendszeri halálozás esetén 60, a tumoros halálozások körében 59, minden egyéb eredetű halálozást tekintve pedig 49%-os kockázatcsökkenés érhető el.

    Kiknek és mikor ajánlott a pótlás?

    A téli és a tavaszi hónapokban egészséges felnőtt emberek számára javasolt a D-vitamin-kiegészítés a hiányállapotok megelőzése érdekében. Több D-vitaminra van szükségük a nagyvárosokban élő embereknek (a magasabb légszennyezés jobban elnyeli az ultraibolya-sugarakat), és azoknak, akik kevés időt tartózkodnak a napfényen, mint például az éjszakai műszakban dolgozók. Emellett a várandós és szoptatós kismamák, illetve a fogamzásgátló tablettát szedő nők igényelnek pótlást ebből a zsírban oldódó vitaminból.

    A gyermekorvos minden esetben elrendeli csecsemők számára a D-vitamin adását a megfelelő csontozat fejlődése érdekében. Idősek számára is fontos a pótlás, ugyanis a kor előrehaladtával csökken a szervezet D-vitamin-szintetizáló képessége. Egyes gyógyszerek szedése esetén a kezelőorvossal egyeztetve történjen a D-vitamin pótlása.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!