2023. március 23. csütörtök
More

  Bakik, amiket a barna bőrért vétünk

  Nyáron könnyen eshetsz abba a hibába, hogy mielőbb le akarsz barnulni, ezért pedig megteszel bármit.


  Ha nem szeretnéd, hogy bőröd erősen megsérüljön vagy csúnyán barnuljon le, akkor elmondjuk, mely hibákba ne ess bele.

  Túlzott napozás

  Sokan azt gondolják, hogy tévesek a napozás káros hatásairól szóló információk, és csak riogatásra találták ki, ezért elutasítják az óvintézkedéseket. Fényvédő nélkül napoznak, akkor is kifekszenek, ha nem szabadna, órákig süttetik magukat, és még egy kis vízzel is segítik a folyamatot.

  Ez azonban nemcsak növeli a bőrbetegségek kockázatát, de még rájuk is tesz egy lapáttal, hiszen nagy valószínűséggel leégés lesz a vége. Ez pedig amellett, hogy fájdalmas, csúnya is, mert a bőr eleinte kipirosodik, majd idővel hámlani kezd, ami nem túl jó látvány.

  Éppen ezért fontos betartani a szabályokat: mindig használj fényvédőt, ne tartózkodj huzamosabb ideig a napon, reggel vagy késő délután feküdj ki napozni.

  Szolárium és önbarnító

  A szolizás nem tartozik a barnulás legegészségesebb formái közé, arról nem is beszélve, hogy komolyan öregítheti a bőrt. Ennek ellenére sokan választják ezt a lehetőséget, hogy még nyár elején se legyen hófehér a bőrük.

  De a szolárium nem tűnik természetesnek: a bőr színe egészen más, mint napsütésben. Könnyen narancssárgává válhat, főleg ha túl sokat alkalmazzuk, és itt is ugyanannyi a leégés veszélye.

  Az önbarnítás sem a legjobb: ha nem a megfelelő terméket választod, vagy nem egyenletesen viszed fel, esetleg túlzásba viszed, akkor bőröd is természetellenes sárga árnyalatot, esetleg foltosodást kaphat – nem beszélve arról, hogy elszínezi a ruháidat is.

  A répa túlzott fogyasztása

  Ha szép barnaságra vágyunk, érdemes a tököt és a sárgarépát beiktatni az étrendünkbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy e állítás szerint rengeteg sárgarépát kell enni a gyors barnuláshoz, ami még egy komplett nyúlcsaládnak is sok lenne.

  A sárgarépában lévő béta-karotin a bőr elszíneződését és sárgás megjelenését okozhatja, ha túl sokat fogyasztunk. Ragaszkodj a természetes módszerekhez, és barnulj le a napon – és természetesen játssz a szabályok szerint.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!