2024. március 29. péntek
More

    Elege van 2022-ből? Nézegessen karácsonyi sütiket!

    Itt most nincs bejgli. Viszont megnézheti, milyen édességekkel kényeztetik magukat az olaszok, a franciák, a horvátok és a többi nemzet az ünnepek alatt, hátha kap némi inspirációt!

    Európában a nemzetek keveredése ellenére is megvannak az országonkénti sajátosságok. Nálunk a legkedveltebb a karácsonyi bejgli, (aminek diós formáját potica néven egyébként a szlovénok is jegyzik, mint „hagyományos szlovén desszert”). A bejglit nálunk talán a szaloncukor tudja letaszítani a trónról, de vajon mire csorgatja a nyálát a többi nemzet karácsonykor?

    Az Amerikai Egyesült Államokban az ünnepi desszertek elmaradhatatlan alkotója a tejszín. Szinte minden ünnepi finomságukban megtalálható. Legismertebb ezek közül a rumos tejszínes datolyatorta, a tejszínes szilvakrém, valamint az almával vagy sült tökkel töltött lepény, aminek a tetejére tejszínhabot tesznek.

    Skóciában a karácsonyi puding megfelelője a karácsonyi palacsinta, amely vaj, tej, liszt, cukor, kandírozott és szárított gyümölcsök felhasználásával készül kis tallérok formájábanTálaláskor a kész palacsintákat vaníliakrémmel öntik le és tejszínhabbal díszítik.

    A franciáknál a karácsonyi édességek elmaradhatatlan alkotója a csokoládé. Legnevezetesebb ünnepi süteményük a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Az alapja egy rummal ízesített piskótaamelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek.Francia csokis fatörzs Forrás: Shutterstock

    Az ország déli részén jellemző az úgynevezett 13 karácsonyi desszert, amely 13 különféle csemegéből áll, amik a következők: mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva és körte.

    Németország karácsonyi desszertje a Stollen, a németek gyümölcskenyere, amit már sokszor jóval az ünnepek előtt elkészítenek. A cukorból, lisztből, margarinból készült élesztős tésztához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak. Úgy tartják, hogy Drezdában készítik a leghíresebbeket, és sokak szerint a legfinomabbakat is.Drezdai stollen: „a” gyümölcskenyér Forrás: Shutterstock

    Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről, hiszen nemcsak a tésztaételek, de a karácsonyi desszertek palettája is igen változatos képet mutat ebben az országban. A számtalan karácsonyi desszert jellemző alapanyagai között megtalálható a csokoládé, a mandula, a mogyoró, a mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz.Többet között Olaszországban is hagyományos karácsonyi édesség a kuglóf.

    Az ünnepi választékok között található a világhíres tiramisu mellett a csokoládés kuglóf, a mandulás piskóta és a fenyőmaggal szórt csillag alakú sütemény. Különösen Nápolyban kedvelt a roccocco keksz, ami nem más, mit egy kemény mandulás sütemény, amelyet fogyasztáskor vörösborba mártogatnak, valamint a struffoli, ami a mi bejglinkhez hasonlít leginkább. A tojás, a cukor, a liszt, a citrom-, és narancshéj, valamint kevés alkohol felhasználásával készült tésztát nudliként forró olajban kisütik, majd leöntik egy narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal. A végén kandírozott gyümölcsökkel is megszórják.

    Az egyéb karácsonyi olasz csemegékhez tartozik a pan papato, ami egy zsemle formájú, dióból, mandulából, mogyoróból és mézből készült csokoládés sütemény, a penettone egy kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert, és a pandoro, ami egy csillag alakú, kuglófszerű foszlós kalács.

    Horvátország karácsonyi desszertje a likőrös fánk (fritule), ami lisztből, tojásból, cukorból, és élesztőből készül, sóval, citromhéjjal és pálinkával ízesítik. A tésztát forró olajba szaggatják és kisütik.Fritule, a horvát karácsonyi desszert Forrás: Shutterstock

    Dániában a karácsonyi desszert egy nálunk inkább hétköznapinak mondható finomság, a tejberizs. Ünnepi jellegét az adja, hogy beletesznek egy mandulaszemet is, és aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba.

    A skandináv országokban különösen kedveltek a fűszeres sütemények. Svédországban az ünnepi asztalra a sáfrányos mazsolás kalács és a gyömbérrel ízesített csokis kekszes sütemény kerül. Ezen kívül a mandulatorta is kedvelt csemege náluk az ünnepek alatt.

    A norvégok úgyszintén kedvelik a különféle fűszerekkel ízesített sütiket. Jellemző alapanyaguk a mandula és a méz. A karácsonyi menü része norvég mézeskalács – aminek különleges ízvilágát a szegfűszeg, a fahéj, valamint a mandula adja – és a mézes mandulás aprósütemény, amit gyömbérrel, ánizzsal és fahéjjal ízesítenek. Ezen kívül híres a karácsonyi tallérjuk is, ami egy mandulával megszórt, vaníliás sütemény.

    Forrás: MDOSZ, Táplálkozás és tudomány

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!