2024. március 29. péntek
More

    Állandóan felfázik? Ez lehet az oka, hogy hajlamos a fertőzésre

    A visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nőkben kimutatott baktériumok több antibiotikum-rezisztencia gént tartalmaztak, mint azok, akiknek nem volt húgyúti fertőzésük

    Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a női húgyúti fertőzések, az ösztrogénszint és a baktériumflóra összetételének kapcsolatáról:

    „Egy új kutatás erős kapcsolatot talált az úgynevezett „jó” baktériumok és a vizelet ösztrogénszintje között olyan posztmenopauzás nőknél, akiknél nem szerepelt húgyúti fertőzés.

    A húgyúti fertőzések a leggyakoribb felnőttkori bakteriális fertőzések közé tartoznak, és különösen jelentős egészségügyi terhet jelentenek a nők számára, mivel a nők több mint 50%-a szenved élete során húgyúti fertőzéstől. Az életkor a húgyúti fertőzések egyik legerősebb kockázati tényezője.

    A kutatócsoport 75 posztmenopauzás nőt tesztelt, akiket három csoportba soroltak:

    • azok, akiknek a kórelőzményében nem szerepel húgyúti fertőzés.

    • azok, akiknek visszatérő húgyúti fertőzései vannak, és a vizsgálat időpontjában hasonlót tapasztaltak.

    • azok, akiknek visszatérő húgyúti fertőzései vannak, de a vizsgálat időpontjában nem tapasztaltak ilyen fertőzést.

    A kutatás arra utalt, hogy a húgyúti fertőzések és az ösztrogén formálják legerősebben azt a baktériumflórát amely a posztmenopauzás nők húgyúti és nemi szervrendszerében találhatók.

    Azoknál a nőknél, akik éppen két fertőzés között vannak, nagyobb arányban találhatók olyan baktériumok, amelyek képesek húgyúti betegségeket okozni, miközben kevesebb „jó” baktériummal rendelkeznek.

    Ezzel szemben az ösztrogénterápiát alkalmazó nők közül soknak nem volt „rossz” baktérium a húgyhólyagjában. A kutatók szerint a vizeletben lévő ösztrogén nagyobb mennyisége összefügg a „jó” baktériumok, például a Lactobacillusok nagyobb arányában a baktériumflórában

    Azt is megállapították, hogy a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nőkben kimutatott baktériumok több antibiotikum-rezisztencia gént tartalmaztak, mint azok, akiknek nem volt húgyúti fertőzésük. Az antibiotikum-rezisztencia gének vándorolhatnak a baktériumok között, lehetővé téve a rezisztencia gyors terjedését, és így a fertőzések kezelése nehezebbé válik.”

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!