2024. április 25. csütörtök
More

    Hogyan kell elsősegélyt nyújtani?

    Az orvosi elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég csupán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. Vegyük át, hogyan nyújtsunk segítséget, ha valaki bajba került.

    A segítőnek fel kell tudnia ismerni azt a segítséget, amelyre a sérültnek szüksége van. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátorpont a közelben könnyebb a dolgunk, ha azonban nincs, az alap újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. A defibrillátor programok elterjedése megköveteli a legkorszerűbb ismeretek terjesztését.

    Mindannyiunknak segítségre lehet szüksége hirtelen, összeomlás vagy baleset esetén. Ilyen esetekben követnünk kell az úgynevezett BLS lépéseket, ha ismerjük azokat.

    Vészhelyzetben, mielőtt bármit tennél, győződj meg arról, hogy nincs veszélyben az elsősegélynyújtó- vagy a sérült személy. A leggyakoribb az elektromos vezetékszakadás, a mérgező gázok jelenléte és a fal vagy fa felborulásának veszélye. Ilyen esetekben mindent meg kell tennünk a veszélyforrás megszüntetése érdekében.

    Hangosan kérdezzük meg a beteget: „Mi történt? Hogy vagy?” Ha nem kapjuk meg a választ, akkor gyengéden vállrázással ellenőrizhetjük, hogy a beteg eszméleténél van-e.

    Kiálts segítségért! Segítséget kell kérni a környezettől, vagy hívni kell a mentőket a 104-es telefonszámon.

    A légúti felszabadítás során távolítsd el a látható idegentesteket és hányást, és biztosítsd a légutakat a fej gyengéd hátrahajtásával és az állkapocs finom előre emelésével. Hajolj a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeld a beteg mellkasának a mozgását. Nézd, hallgasd és érezd!

    Láthatjuk a mellkas mozgását, hallhatjuk a légzés hangját és érezhetjük a kilélegzett levegő melegét. Legalább két lélegzetvételt kell észlelnünk.

    Légzés hiányában előfordulhat, hogy a beteg nem rendelkezik hatékony keringéssel, ezért az újraélesztést mellkaskompresszióval azonnal el kell kezdeni.

    A pótlégzést 2 körülbelül 400-500 ml levegő befújása követi a páciens szájába vagy orrába. Befújáskor figyeld a mellkas emelkedését és süllyedését. Ha nem tudjuk lélegeztetni a beteget, ellenőrizzük, hogy kellőképp elvégeztük-e a légút felszabadítását. Sikertelen lélegeztetés esetén is folytatni kell a mellkaskompressziót!

    30:2 arányban végezzük folyamatosan az újraélesztést, míg meg nem érkezik a segítség. Ha van asszisztens, 1-2 percenként cseréljünk, mert az elsősegélynyújtó nagyon hamar kifárad.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!