2024. március 28. csütörtök
More

    Mi az oka a visszatérő arcüreggyulladásnak?

    Az ismétlődő arcüreggyulladás sok esetben csak tünet, valamilyen mögöttes probléma vagy gyulladás következménye. Visszatérő panaszok esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás.

    Endoszkópos betekintéssel, valamint melléküreg-CT-vizsgálattal az orvos közvetve képet kaphat az orrmelléküregek állapotáról. A vizsgálatok segíthetnek felderíteni, hogy van-e például orrpolip, orrsövényferdülés vagy egyéb ok, amely a gátolt orrlégzés miatt szintén szerepet játszhat a betegség ismételt megjelenésében – magyarázta dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

    Két gyakori kiváltó ok

    A növekvő orrpolipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni. Az előbb-utóbb elfertőződik, amelynek következményeként krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Előfordul, hogy az érintettek ezt megelőzően nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya duzzanatuk, gátolt orrlégzésük már régóta fennáll. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

    A jobb és bal orrüreget egymástól elválasztó orrsövény egy porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. A fejlődés során a porcos és a csontos rész nem egyenlő ütemben növekszik, így gyakorlatilag nincs olyan ember, akinél ne beszélhetnénk valamilyen fokú orrsövényferdülésről. Lehet egészében az egyik oldal felé elferdült, de lehet S alakú is, ha a felső része az egyik, az alsó része pedig a másik irányba görbül. Az enyhébb eltérések általában nem okoznak panaszt, a nagyobb fokú ferdeség viszont a gátolt orrlégzés miatt már tartós orrdugulást, ezáltal a visszatérő arcüreggyulladást is okozhat.

    Ezek okozhatnak még visszatérő arcüreggyulladást

    A nyálkahártya krónikus duzzanatát okozhatja például egy fel nem ismert légúti allergia, amelynek kezelése nélkül az arcüreggyulladást sem tudjuk végleg megszüntetni. De előfordulhat az is, hogy egy fogászati probléma, a foggyökerek krónikus gyulladásának szövődményeként jelentkezik a visszatérő arcüreggyulladás.

    Kiújuló orrpolip esetén érdemes azt is vizsgálni, hogy a betegnek nincs-e refluxa. A reflux ugyanis az orrnyálkahártyát reflexes úton keresztül is gyulladásban tartva hozzájárulhat az orrpolip kialakulásához, majd következtében az arcüreggyulladás ismétlődő megjelenéséhez.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!