2024. március 29. péntek
More

    A hagyma hasznossága

    Támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, így kifejezetten alkalmasak a felső légúti problémák kezelésére. Emellett kiváló fűszerezőképességgel rendelkeznek, így nem is olyan meglepő, hogy a korabeli krónikák szerint Mátyás királynak a vöröshagyma volt a kedvenc csemegéje – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a hagymafélékről az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program. A hagymafélék közül ezúttal a vöröshagyma legjobb tulajdonságait szedték össze.

    „A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak” – fogalmazott Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Lássuk tehát, hogyan hat a vöröshagyma fogyasztása a szervezetre.

    Csökkenti a vércukorszintet

    A vöröshagymában található króm bizonyítottan csökkenti az vércukorszintet, javítja a glükóztoleranciát, illetve segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi krómbevitel 20 százalékát fedezi.

    Magas antioxidánstartalom

    A vöröshagyma nagyon gazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást. Olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

    Támogatja az immunrendszer működését

    A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyek segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.

    Jót tesz a csontoknak

    A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli a csontriktulást.

    Gyulladáscsökkentő vitaminbomba

    A vöröshagyma számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: C-vitamin, kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz és cink mellett található benne B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint folsav és biotin is. Javítja a szív- és érrendszer egészséget, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

    Egyszerű és gyors házi savanyúság

    A hagymafélék családjába sorolható a vöröshagyma mellett a metélőhagyma, zöldhagyma, fehérhagyma, lilahagyma, salottahagyma, fokhagyma és póréhagyma is. Különbség közöttük nem jó tulajdonságaikban, pozitív hatásaikban van, hanem formájukban és ízvilágukban.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!