2023. június 5. hétfő
More

  A napi séta fontossága! Mennyire van szükségünk?

  A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a napi séta segíthet megelőzni a hízást, és csökkenti olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

  A Vanderbilt Egyetem kutatói a 6042 felnőtt amerikai által viselt aktivitáskövető eszközök átlagosan négyéves adatait vizsgálták, hogy összehasonlítsák szokásaikat és egészségügyi eredményeiket. A kutatók megállapították, hogy a napi legalább 8200 lépés megtétele összefüggésbe hozható az elhízás, a depresszió, az alvási apnoé és a savas reflux alacsonyabb kockázatával. Ráadásul az előnyök minden további 1000 lépéssel növekedtek. A gyaloglás a 2-es típusú cukorbetegség, és a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával is összefüggött, de úgy tűnt, hogy az előnyök napi 8000-9000 lépés között érik el a maximumot.

  A vizsgálatban olyan emberek vettek részt, akiknek már volt Fitbit nevű okoseszközük. A kutatók szerint a résztvevők valószínűleg aktívabbak voltak, mint az általános lakosság, de úgy vélik, hogy megállapításaik valószínűleg mindenkire érvényesek, és talán még inkább érvényesek a kevésbé aktív emberekre.

  “Az a tény, hogy ebben az aktív mintában robusztus összefüggéseket tudtunk kimutatni a lépések és a betegségek között, azt sugallja, hogy még erősebb összefüggések létezhetnek a mozgásszegényebb populációban” – hangsúlyozták a szerzők, sőt ha diétával és más egészséges életmódbeli szokásokkal kombináljuk, a séta segíthet a fogyásban és a súly megtartásában is.

  A legújabb kutatások megerősítik azokat a kiterjedt korábbi bizonyítékokat, amelyek szerint a gyaloglás csökkentheti az olyan okok miatti korai halálozás kockázatát, mint a rák és a szívbetegségek, és segíthet megelőzni a demenciát és más, korral összefüggő kognitív hanyatlást is.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!