2023. február 5. vasárnap
More

  Milyen a szelénhiány? Most meg tudja!

  A szelénnek számos fontos feladata van a szervezetünkben, többek között az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és a szaporító szervrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlen.

  Ritkábban gondolunk azonban arra, hogy a szelén hiánya a fáradékonyságunkkal, kimerültségünkkel, kognitív funkcióink vagy memóriánk romlásával is összefügghet.

  Agyunknak is kell a szelén

  A szelén, pontosabban a szelenoproteinek az agyunk számára is nélkülözhetetlenek, és olyan fontos folyamatokban vesznek részt, amelyek a koordinációt, a memóriát vagy a koognitív képességeket irányítják.

  Kutatásokból az is kiderült, hogy bizonyos neurodegeneratív problémák (így az Alzheimer-kór, az epilepszia vagy a Parkinson-kór) esetében megváltozik az agy szelén anyagcseréje és ezen betegségeknél a szelénpótlás jótékony hatásúnak bizonyulhat.

  Természetes hangulatjavító a szelén?

  A szelén emellett a hangulatunkra is jó hatással lehet, sőt némi szelénpótlás (napi 50-100 mikrogramm) még azoknak is előnyös lehet, akiknél nincsenek egyértelmű szelénhiányos tünetek.

  Egy kísérletből például kiderült, hogy a rendszeresen, öt hétig szelént szedők arról számoltak be, hogy összeszedettebbnek, energikusabbnak, magabiztosabbnak és nyugodtabbnak érezték magukat. Tehát még az enyhébb szelénhiány is befolyásolhatja a hangulatunkat, az önbizalmunkat vagy éppen azt, hogy mennyit szorongunk, stresszelünk.

  A szelén a pajzsmirigy működését is támogatja

  A szelén rendkívül fontos a pajzsmirigy működéséhez, a pajzsmirigy hormonjainak termelődéséhez, illetve ahhoz, hogy a T4 hormonból a sejtjeink számára megfelelőbb T3 legyen. A pajzsmirigy hormonjai többek között az anyagcserénket is szabályozzák, ha túl kevés termelődik ezekből, annak igen súlyos következményei lehetnek. A fáradékonyság, a gyengeség, az ingerlékenység, a memóriazavarok, a hízás, a hajhullás, a bőrszárazság és a libidó csökkenése is utalhatnak pajzsmirigyproblémákra.

  Ha tehát folyton fáradtnak, kimerültnek és rosszkedvűnek érezzük magunkat és ezen nem segít az, ha kiveszünk néhány nap szabadságot, érdemes kivizsgáltatni magunkat és szakorvossal konzultálva megvizsgáltatni, mennyi szelén jut a szervezetünkbe!

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!