2023. március 29. szerda
More

  Bőrtünetek szörnyűsége!

  Aki pikkelysömörben szenved, az tudja, milyen frusztráló lehet ez az állapot. A bőrbetegség leginkább megvastagodott, vöröses foltokkal és ezüstös pikkelyekkel jelentkezik. Kialakulásának hátterében többnyire genetikai okok állnak, a fellángolásokat azonban számos rossz szokásunk is előidézheti, illetve fokozhatja.

  A pikkelysömör egy viszonylag gyakori, krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely csak Amerikában 7,5 millió embert érint. Az érintettek immunrendszere túlműködik, ezáltal felgyorsul a bőrsejtek növekedése is, a végeredmény pedig viszkető és fájdalmas bőrfoltok kialakulása lesz.

  A bőrbetegségre jellemző, hogy a többnyire tünetmentes, nyugalmi időszakokat a panaszok felerősödését eredményező, úgynevezett fellángolások szakítják meg. Bár a tünetek típusát és súlyosságát, illetve a fázisok váltakozását idejét nagyban befolyásolja a genetikánk, jó tudni, hogy egyes életmódbeli döntéseink is belobbanthatják vagy súlyosbíthatják panaszainkat.

  Úgy kapkodjuk a gyógyszereket, mint a cukorkát

  Kerüljük a napfényt

  A vöröses, pikkelyes foltokat a legtöbben szégyellik, ezért igyekeznek minél jobban eltakarni azokat. Pedig a napfény akár a betegek barátja is lehet, ha óvatosan, nagy odafigyeléssel használják ki az UV-sugárzásban rejlő lehetőségeket. Mivel a sugaraknak immungyengítő hatásuk van, képesek enyhíteni a pikkelysömörös panaszokat is – nem véletlen, hogy a bőrgyógyászok gyakran fényterápiás kezeléseket írnak elő a betegeknek.

  Ez azonban nem azt jelenti, hogy innentől korlátlanul süttethetjük magunkat. Mielőtt napra megyünk, fontos, hogy az ép bőrfelületeket alaposan bekenjük fényvédővel, és a problémás helyeket is maximum 10 percig napoztassuk. Tegyünk meg mindent a leégés megakadályozásáért, az ugyanis tovább ront állapontunkon, ráadásul még a bőrrák kockázatát is fokozza.

  Egyes kutatások szerint a D-vitamin-tartalmú készítmények helyi alkalmazása is segíthet mérsékelni a panaszokat.

  A gyorséttermek rendszeres vendégei vagyunk

  A tudósok már régen rájöttek, hogy az elhízás és a pikkelysömör kéz a kézben járnak. Azonban a testsúlyunktól függetlenül is nagyon sokat számít az, hogy mit eszünk. A sütik, feldolgozott élelmiszerek és készételek, valamint a cukros üdítők például közismerten fokozzák a szervezet gyulladásos reakcióit. Pikkelysömörösként ráadásul már eleve nagyobb az esélyünk arra, hogy metabolikus szindróma alakul ki nálunk, ezért még inkább érdemes figyelmet fordítani a táplálkozásunkra.

  A szakértők azt ajánlják, hogy kerüljük a telített zsírokban és cukrokban gazdag ételeket, és válasszuk inkább a lazacot, a brokkolit, a bogyósgyümölcsöket és az avokádót, illetve a többi gyulladáscsökkentő élelmiszert. Egyes kutatásai eredmények szerint egyébként a pikkelysömörösök egy részének a gluténmentes diéta is segít kordában tartani a panaszokat.

  Nem teszünk a stressz-szintünk csökkentéséért

  Az érzelmi stressz a plakkos pikkelysömör egyik ismert kiváltó oka. Egy tanulmány pedig megállapította, hogy a pikkelysömörös fellángolásoknak 69 százalékában a stressz a potenciális kiváltó tényező. Más kutatások arra is rájöttek, hogy a pikkelysömörös betegek agyának stresszreakciókat szabályozó rendszere eltér az egészséges emberekétől, a relaxációs gyakorlatok viszont bizonyítottan mérsékelhetik a pikkelysömör súlyosságát. Nem véletlen az sem, hogy egyre több bőrgyógyász alkalmazza „pszichodermatológia” néven ismert, feltörekvő orvosi terület felfogását, és arra szakosodnak, hogy a bőrpanaszok mellett és a mentális tüneteket is megfelelő kezelésben részesítsék.

  A pikkelysömör nem szép, de kezelhető. Mutatjuk, hogyan.

  Dohányzunk

  Rengeteg okunk van arra, hogy a dohányzást egészségtelennek nevezzük, de fontos kiemelni, hogy ez a rossz szokás megduplázza a pikkelysömör kialakulásának esélyét, már meglévő betegség esetén pedig súlyosbíthatja a fellángolásokat. A cigarettában lévő vegyi anyagok rontják a véráramlást, ez pedig hozzájárul a gyulladások kialakulásához. A nikotin pedig károsítja az immunrendszert, ez pedig a bőrtüneteinken is meglátszik.

  Figyelmen kívül hagyjuk a súlyfeleslegünket

  Ha túl sok zsír halmozódik fel a testünkön, az szintén nem tesz jót. A lerakódott zsírsejtekben lévő citokinek ugyanis fokozzák a szervezetben a gyulladást. A fogyás tehát a pikkelysömörös betegeknél kulcsfontosságú a tünetek mérséklése érdekében. A szakértők a nagy intenzitású intervallum edzéseket ajánlják a zsír hatékony égetéshez. Ezt heti három alkalommal kell végezni, minimum 12 héten keresztül.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!