2024. április 20. szombat
More

    Székrekedés: mikor jelez bajt?

    Székrekedés esetén bizonyos mértékű diszkomfortérzés és fajdalom még normális. „A székrekedésből adódó fájdalom egy enyhe, kellemetlen érzés a hasban, amelyet a ritkábban ürített széklet okoz. Ilyenkor teltségérzet, bélgörcs és erőteljes puffadás is jelentkezhet” – magyarázta a Health.com-nak nyilatkozó belgyógyász és gasztroenterológus, dr. Niket Sonpal. A szakértő hozzátette, ha valóban csak egy normál székrekedésről van szó – ami sok emberrel előfordul időnként –, akkor várhatóan néhány nap alatt el is múlnak a panaszok, jellemzően a következő székletürítést követő 24 órán belül.

    Mit tehetünk otthon a székrekedés enyhítéséért?

    A székelési inger fokozásában segíthet a reggeli kávé. Jó szolgálatot tehetnek továbbá a vény nélkül kapható, székelést elősegítő vagy székletlazító készítmények is. Ezek a megoldások azonban csak átmenetileg segítenek. Ha tehát rendszeresen székrekedéssel küzdünk, akkor komolyabb életmódbeli változtatásokra is szükségünk lesz, hogy rendszeresebbé tehessük a székletürítést. Növeljük rostbevitelünket, és ügyelnünk kell arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, illetve mozogjunk is rendszeresen – mondta dr. Rudolph Bedford gasztroenterológus.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha a székletlágyító vagy hashajtó készítmények alkalmazása ellenére már több mint két hete nem volt székletürítésünk, akkor dr. Sonpal szerint mindenképpen fel kell keresnünk orvosunkat. A szakemberrel való konzultálás akkor is nagyon fontos, ha egyébként nincsenek fájdalmaink, a panaszok mértéke ugyanis nem egyenesen arányos a probléma súlyosságával – hívta fel a figyelmet dr. Elana Maser gasztroenterológiai adjunktus. A rendkívüli fájdalom viszont egyértelműen azt jelzi, hogy tilos tovább halogatni a segítségkérést – tette hozzá. „A súlyos hasi fájdalom a sürgősségi látogatások egyik első számú oka, és az emberek gyakran meglepődnek azon, hogy a kellemetlen panasz – amelynek erőssége néhány esetben a szülési fájdalmakhoz hasonlítható – valójában a székrekedés következménye.

    Mindenképpen forduljunk orvoshoz akkor is, ha a székrekedéshez láz, véres széklet vagy végbélnyílás-vérzés is kapcsolódik. A vérzést különösen fontos komolyan venni, dr. Bedford szerint ugyanis sokan már csak legyintenek erre a panaszra, mondván, biztosan „csak” egy aranyér. Persze valóban előfordulhat, hogy ez áll a vérzés hátterében, ennek megállapítását viszont inkább bízzuk szakemberre – az odalent jelentkező vérzés ugyanis a vastagbélrák első jele is lehet.

    Akárcsak az íny- és az orrvérzés esetében, a rektális vérzés hátterében is számtalan ok állhat, a panaszt pedig mindig komolyan kell venni. Nézzük, milyen okai lehetnek a vécépapíron megjelenő vércsíkoknak, mikor van okunk aggódni, és mit tegyünk ilyenkor.

    Jobb megelőzni a komplikációkat

    Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti ijesztő tünetek hiánya esetén is érdemes tanácsot kérni egy szakembertől, ha visszatérő gond az életünkben a székelési nehézség. A probléma kezelése azért is különösen fontos, mert a tartós székrekedés akár komoly egészségügyi szövődményekhez, például vastagbél-divertikulum vagy bélelzáródás kialakulásához is vezethet. Ezekre székelési képtelenség, valamint erős, nem múló fájdalom hívja fel a figyelmet.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!