2023. június 5. hétfő
More

  A gesztenye segítő hatása a székrekedés ellen

  Az ehető gesztenye (szelídgesztenye, maróni) a bükkfafélék családjába tartozó fák csonthéjas termése. A világon szinte mindenütt megtalálhatjuk, főként Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Kínában. Nagyon kedvelt élelmiszer, a kisebb termésű fajtákat állatok takarmányozására is használják.

  Gesztenye, az egészséges nassolnivaló

  Más csonthéjasokkal, olajos magvakkal ellentétben a gesztenyében sokkal kevesebb fehérjét és zsírt, több szénhidrátot találhatunk. Az energiatartalma is alacsonyabb, mint a diónak, mandulának, mogyorónak, 100 gramm tisztított gesztenyében nagyjából 180 kalória van. Magas szénhidráttartalma a gabonafélékével vetekszik, ám glutént nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Meglepően magas a C-vitamin tartalma, de emellett B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz.

  Hazánkban általában sütve, főzve vagy gesztenyepürének elkészítve esszük a gesztenyét. Azonban a szárított gesztenyéből lisztet is őrölnek, amiből különleges péksütemények, palacsinták, kásák készülhetnek. Sok országban népszerű csemege a cukrozott gesztenye, melynél a gesztenyét cukorszirupban tartósítják.

  Hogyan hat a szervezetünkre a gesztenye?

  A gesztenye meglepően jó hatással lehet az emésztésünkre. Rosttartalmának köszönhetően biztosítja a rendszeres székletet és a könnyű székletürítést, segít megelőzni aszékrekedést. A gesztenyében található rostok és vegyületek a bélflóra működésében is nagy szerepet játszhatnak, egyrészt megfelelő táplálékot biztosíthatnak a belekben élő, jótékony mikroorganizmusoknak, másrészt védhetik a probiotikumokat a gyomorsavak hatásaitól, így azok nagyobb arányban érhetnek el a belekbe.

  A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag gesztenye óvja a sejtjeinket a káros szabad gyököktől, lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának rizikóját. A gesztenye kivonata akár még a daganatos betegségek bizonyos típusai ellen is védhet.

  Annak is érdemes rendszeresen gesztenyét ennie, aki a csontjai egészségét szeretné megőrizni. A gesztenyében lévő mangán ugyanis fontos alkotórésze a csontoknak. A mangán, más csonterősítő tápanyagokkal (kalciummal, magnéziummal, cinkkel, D-vitaminnal) kombinálva csökkentheti a csontritkulást.

  A gesztenyében található B-vitaminok az agyműködésünkre, a kognitív képességeinkre és a memóriánkra is nagyon jó hatással vannak. Különösen az idősebb korosztály tagjainak lehet szüksége megfelelő mennyiségű B-vitaminra, náluk nagyobb a valószínűsége a demencia kialakulásának.

  Vigyázzon!

  A nem ehető vadgesztenye, illetve az ázsiai gasztronómiában népszerű vízigesztenye (kínai sulyom) csak névrokonai a gesztenyének. Rendszertanilag más növénycsaládokba tartoznak.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!