2024. április 24. szerda
More

    Koronavírus és Influenza? mi a különbség?

    A korábbi évekhez képest idén a nyári és őszi időszak a koronavírus szempontjából eseménytelenül telt. Újabb, nagy hullám nem tarolt hazánkba, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a betegség végérvényesen kapitulált volna. A hidegebb évszak közeledtével sajnos a Covid-19 és az influenza intenzívebb terjedésére is számítanunk kell. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes minél előbb felkészülni a védekezésre.

    De hogyan különböztethetjük meg egymástól a koronavírus és az influenza tüneteit? Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen, és hogyan biztosíthatjuk azt, hogy nekünk és a környezetünkben élőknek se kelljen félnie a Covid-19 újabb hullámától? Ebben a cikkben megmutatjuk, amit a tél kezdetével a témáról tudni érdemes.

    Koronavírus vagy influenza: hogyan különböztethetjük meg a tüneteket?

    A hideg idő kedvez a vírusok terjedésének, így ősztől a koronavírusos megbetegedés esélye éppúgy megnő, mint a megfázásé vagy az influenzáé. A Covid-19 aktuális variánsa által okozott megbetegedés pedig sok esetben az influenzához hasonló tüneteket produkál, éppen ezért könnyű lehet összekeverni őket.

    Mindkét betegséget vírus okozza és mindkét kórokozó légúti tüneteket idézhet elő, ezek pedig sokszor nagyon hasonlóak lehetnek. Jellemző lehet továbbá a magas láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a gyengeség, és a köhögés, amelyek úgyszintén lehetnek az influenza és a koronavírus tünetei is.

    Az olyan, komolyabb légzési nehézségek azonban, mint a légszomj vagy a fulladás, már egyértelműen Covid-19 fertőzésre utalnak. Ezek azonban nem mindenkinél jelentkeznek, és önmagukban még nem feltétlenül elegek ahhoz, hogy a betegséget diagnosztizáljuk. Fontos tudni tehát, hogy kizárólag a tünetekre hagyatkozva nem lehet százszázalékos magabiztossággal megmondani, hogy valaki influenzás-e, vagy éppen koronavírustól szenved.

    Éppen ezért, ha olyan tüneteket tapasztalunk, amelyek a betegség esetleges előjelei lehetnek, a biztonság érdekében érdemes elvégeznünk egy Covid-19 antigén tesztet.

    Milyen esetekben fontos a tesztelés?

    A tisztifőorvos szerint a betegség jelenleg főként az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti, ám különösen fontos a tesztelés abban az esetben, ha a környezetünkben a veszélyeztetett korosztályba tartozó, azaz 60 év feletti személy is él.

    Az idős kor ugyanis az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. De a tesztelést az idősek mellett a fiatalabb, krónikus betegségben szenvedők esetében sem szabad halogatni, hiszen sok esetben életet is menthet. Különösen most, amikor az influenza is egy, a korábbiakhoz képest erősebb variánssal támad, és a tünetei könnyen összekeverhetők a Covid-19 szimptómáival.

    Hogyan előzzük meg a megbetegedést?

    Annak érdekében, hogy az őszi-téli szezonban elkerüljük a koronavírusos vagy az influenzás megbetegedést, fontos, hogy odafigyeljünk a higiéniára. Továbbra is kritikus jelentőségű a rendszeres kézmosás, illetve érdemes lehet megfontolni a maszkviselést, még annak ellenére is, hogy az épp nem kötelező.

    Ha még nem tettük, érdemes felvenni az influenza, illetve a Covid-19 elleni védőoltást is. különösen abban az esetben, ha valaki krónikus betegségben szenved vagy épp a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Abban az esetben pedig, ha megbetegednénk, fontos, hogy legalább egy hétig ne menjünk emberek közé.

    A betegség elkerülésében segít továbbá a rendszeres tesztelés, akár abban az esetben is, ha teljesen tünetmentesek vagyunk. Érdemes tehát otthon mindig tartani néhány darab gyorstesztet, hiszen ilyen módon már az első tünetek felmerülése esetén megbizonyosodhatunk arról, hogy egészségesek vagyunk.

    A tesztelés különösen hasznos lehet a munkahelyen, ahol akár egyetlen fertőzött kolléga is elég lehet ahhoz, hogy a munkatársak többségének átadja a betegséget. A nagy kiszerelésben is kapható antigén tesztek lehetővé teszik azt, hogy a betegeket időben elkülönítsük, ezáltal megakadályozva a vírus további terjedését.

    Hol vásárolhatunk megbízható covid gyorstesztet?

    Míg korábban szinte bárhol vásárolhattunk koronavírus gyorstesztet, ez a helyzet az elmúlt időszakban megváltozott. Szeptembertől ugyanis megszűnt a tesztek patikán kívül történő forgalmazása, ami azt jelenti, hogy boltokban, drogériákban vagy benzinkutakon a járvány korábbi hullámaival ellentétben már nem kapható covid teszt.

    Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy sorba kellene állnunk a patikában, hiszen a Carbon Medical webshopjából továbbra is zavartalanul rendelhetünk covid teszteket, akár nagy mennyiségben is, amelyek a legújabb variáns jelenlétét is képesek hatékonyan kimutatni. A megbízható, diagnosztikai minősítéssel rendelkező tesztek akár nagy mennyiségben is elérhetőek. 

    Mindezek mellett a webáruházból maszkokat, diagnosztikai eszközöket és fertőtlenítőket is rendelhetünk, 1 munkanapos szállítással, készletről! A Carbon Medical segítségével így nem csupán arról bizonyosodhat meg, hogy Ön és családja is egészséges, de a nagyobb kiszerelésű gyorstesztek a munkahelyen is garantálják majd, hogy a fertőzés miatt ne kelljen a munkának leállnia.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!