2024. március 29. péntek
More

    A cukorbetegség két típusa – Súlyos szövődményei lehetnek

    A cukorbetegség világszerte terjed, egyes statisztikák szerint a Föld lakosságának több mint 10 százalékát érinti. Szövődményei miatt fontos korai felismerése. Ezért ajánlja a népszerű tévé-doktor a rendszeres szűrés igénybe vételét, különösen a veszélyeztetett csoportok számára.

    A diabetes mellitus, vagy cukorbaj olyan összetett szénhidrát-anyagcserezavar, amely kezelés nélkül igen magas vércukorértéket okoz. Hátterében elégtelen inzulinhiány áll, amelyet változó súlyosságú érelváltozások kísérnek.

    A vércukorszint eltérései alapján több kategóriát ismerünk. Ha kizárólag az „éhomi” vércukorszintet vizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy a méréskor az utolsó étkezéstől számítva legalább 8 óra eltelt, akkor a következő csoportokat állíthatjuk fel: normális a vércukor, ha 6,0 mmol/liter alatt van; emelkedett vércukorszintről beszélünk 6,1 és 6,9 között; cukorbetegségről beszélünk, ha az éhomi vércukor 7,0 vagy 7,0-nál magasabb.

    Cukorbetegséget állapítunk meg akkor is, ha a cukorbaj jellegzetes tünetei mellett bármikor, tehát nemcsak az éhgyomorra mért vércukor 11 vagy annál magasabb.

    A cukorbetegség jellegzetes tünetei: szájszárazság, fokozott vízivási kényszer, megnövekedett vizeletürítés, bőrviszketés, fogyás.

    Diéta és inzulin

    Két fő csoportot különböztetünk meg a mindennapi klinikai és háziorvosi gyakorlatban: 1. típusú és 2. típusú cukorbetegséget. Az 1. típus általában gyermekkorban kezdődik, és gyógykezelése inzulin bevitellel történik, a 2. típusú cukorbetegség felnőttkorban kezdődik, és kezdetben, vagy helyes kezelés és diéta mellett mindvégig tablettákkal gyógyítható. Említést érdemel még az úgynevezett terhességi cukorbetegség, amely a terhesség alatt kezdődik. Előfordul, hogy a szülés után a vércukor spontán rendeződik, de eléggé gyakori, hogy ez az állapot különböző súlyossági fokon állandósul.

    Az 1. típusú cukorbaj gyógymódja az inzulin injekció és az egyénre szabott diéta. A humán inzulinok bevezetése és a betegek vércukormérővel történő ellátása után sokak számára lehetővé vált a folyamatos állapotellenőrzés.

    A 2. típusú cukorbetegség kezelésében alapvető a diéta. Mivel ezek a betegek többnyire kövérek, elengedhetetlen a testsúlycsökkentés. Minden betegnek van kalóriatáblázata, amelynek alapján az orvos által megállapított napi kalóriamennyiséget kiszámíthatja, és saját ízlésének megfelelő étrendet állíthat össze. Általános szempont a diétában, hogy a natív cukor kivételével szinte mindent ehet a beteg, nem a minőség, hanem a mennyiség a döntő. Alapelv, hogy az étrend zsírtartalma a napi összes energiamennyiség 30 százalékát ne haladja meg. Ajánlott, hogy az étrend fehérjetartalma az összes energia 20 százaléka legyen, és a szénhidráttartalom az összes energia 50-55 százalékát tegye ki. Előnyös az úgynevezett komplex szénhidrátok fogyasztása (barna és rozskenyér, zabkorpa, zöldségek, gyümölcsök), amelyekben magas a rosttartalom.

    Legfontosabb a szűrés

    A 2. típusú cukorbetegség szűrésére az Amerikai Diabetes Társaság külön ajánlást fogalmazott meg: ajánlatos szűrni minden tünetmentes, de 45 év feletti embert; 45 éves kor alatt is szűrni kellene minden elhízott egyént; ha a családban elsőfokú rokon diabéteszes; magas vérnyomás és magas koleszterinszint, s más magas vérzsírszint esetén.

    Remélhetőleg hazánkban is kialakulnak azok a feltételek és finanszírozási változások, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csupán a „túlbuzgó, munkamániás” háziorvosok szűrjék betegeiket. Mindenki számára természetessé kellene válni, hogy vércukorszintjét ugyanúgy ismerje, mint vérzsírjai szintjét és a vérnyomását.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!