Karfiolfasírt zellerropogóssal recept
Hozzávalók 4 személyre:
A karfiolfasírthoz
- 60 dkg karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5-6 ek. zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt sajt
- olaj a sütéshez
A zellerropogóshoz:
- 1 nagy zellergumó
- 1 mk. fokhagymapor
- 1 mk. fűszerpaprika
- 1 mk. szárított oregánó
- 4 ek. olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A ropogóshoz a zellert megtisztítjuk, nagyjából egyforma hasábokra vágjuk, nagyobb tálban összeforgatjuk az olajjal, majd megszórjuk a fokhagymapor, fűszerpaprika, oregánó, só, bors keverékével. A zellert egy sütőpapírral bélelt lemezen a sütőben 20-25 perc alatt, néha megforgatva ropogósra sütjük.
- A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymákat megtisztítjuk, lereszeljük. A megfőtt karfiolt villával összetörjük, ha kihűlt, hozzákeverjük a tojást, a zsemlemorzsából, amennyit felvesz (kb. 3 ek.), a sajtot, hagymákat, sózzuk, borsozzuk. A masszából lapos pogácsákat formázunk, megforgatjuk a maradék zsemlemorzsában, majd bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 70 perc múlva
A dietetikus tanácsa: Már heti 1 húsmentes nappal is könnyebbé, sőt fenntarthatóbbá tehetjük az étrendünket. Ezeken a napokon többek között tejtermékekkel, tojással gondoskodhatunk a szervezetünk megfelelő fehérjebeviteléről, akár egy finom zöldségfasírt formájában.