2023. március 25. szombat
More

  Fülproblémák 9. – A hallásvesztés korai jelei (2. rész)

  Azon kapod magad, hogy megkérsz másokat, hogy ismételjék meg, amit mondtak? Ez nem egyszer, hanem néha kétszer vagy többször is előfordul? Talán többről van szó, mint arról, hogy a házastársadnak állandóan meg kell kérnie, hogy halkítsd le a tévét. Ha mindez ismerősen hangzik, annak oka lehet a halláskárosodás.

  Ajánló   Fülproblémák 8. – A hallásvesztés korai jelei (1. rész)


  Nem veszel tudomást a telefonodról

  Manapság sokan pavlovi módon reagálnak a mobiltelefon riasztásaira – nem tudnak nem odanézni, hogy mi van ott. Azonban előfordulhat, hogy ritkán reagál az SMS-ekre vagy a közösségi média értesítésekre, mert nem hallod őket. Bár ez a munkahelyi produktivitásáért dicséretet érdemelhet, azt is jelentheti, hogy lemaradsz a létfontosságú információkról, különösen katasztrófahelyzetben.

  Továbbá, ha a szomszédod folyamatosan kopogtat a falob, miközben tévét nézel, az egyértelmű jele annak, hogy nehezen hallasz. Az is előfordulhat, hogy távirányítóháborúba keveredsz a házastársaddal vagy partnereddel, és felhangosítod a hangerőt, amikor elhagyja a szobát.

  A szemed is küzd

  Sokan nem tudják, de a látás- és hallásvesztés gyakran kéz a kézben jár. Általában a kettő együtt jár, mint az öregedés társbetegség normális jelei. Ahogy öregszel, előfordulhat, hogy éjszaka, távolról vagy rossz időben látási problémákat tapasztalsz. A perifériás látásproblémák is gyakoriak.

  Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, a biztonság kedvéért ellenőriztesd a látásod és hallásod is. A látás- és hallásvesztés egyaránt hatással van a mélységérzékelésre és a reakcióidőre, ami azt jelenti, hogy az olyan tevékenységek, mint például a vezetés, kockázatosabbak lehetnek, mint korábban voltak.

  Cseng a füled

  Ha olyan fertőzésed van, amely fülcsengéssel jár (klinikailag fülzúgásként ismert), vagy olyan kísérő tünetekkel, mint a nyak- és állkapocsfájdalom, azonnal keresd fel az orvosod, különösen, ha 50 év feletti vagy. Ezek a tünetek temporális arteritisre utalhatnak. Ennek az állapotnak a diagnosztizálása és korai kezelése potenciálisan megállíthatja a helyzet állandósulását.

  Küzdesz a háttérzajjal

  Ha halláskárosodásod van, a tömegben való tartózkodás olyan lehet, mintha 10 rádiót kapcsolnál be, és csak egy rádióra próbálnák figyelni. Ez azért van, mert a belső fül neuronjainak keményebben kell dolgozniuk. Végül is már nem mindegyikük működik rendeltetésszerűen. Gondolj erre úgy, mintha az idegeid multitaskingot próbálnának végezni, ami nem működik jól.

  Nem hallod a gyerekeket, másokat vagy akár a madarakat sem

  A halláskárosodás típusától függően nagyobb kihívást jelenthet a nők és a gyermekek hangjának meghallása, mint a férfiaké. Ez azért van, mert a férfiak hangja jellemzően mélyebb hangmagasságba esik, és ahogy öregszel, úgy csökken a magasabb frekvenciák hallásának képessége.

  Ezzel együtt, ha már nem hallod a madarak és a tücskök hangját sem, tekintsd azt riasztónak. Lehet, hogy csupán zajjal szennyezett városi környezetben élsz. Mégis, ha vidéken laksz, vagy egyéb tüneteid vannak, vizsgáltasd ki magad orvosnál.

  Úgy érzed, mintha a füleid eltömődtek volna

  Ha vezetéses halláskárosodásban szenvedsz, úgy érezheted, mintha a füled el lenne zárva vagy eltömődve. Bár lehet, hogy önmagad szeretnéd eltávolítani a sérülést okozó tárgyat, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz kezelés céljából. Egy Q-tipp vagy akár az ujjad használata azt eredményezheti, hogy a viasz vagy az idegen tárgyak tovább nyomódnak a hallójáratba, ahol megrekednek. Ennek az állapotnak a kezeléséhez műtéti korrekcióra lehet szükség.

  Nagy zajjal járó iparágban dolgozol

  Egyes iparágak, például a gépipar és az építőipar, magasabb szintű munkahelyi zajjal járnak. Általánosságban elmondható, hogy ha fel kell emelned a hangod ahhoz, hogy beszélj valakivel, aki 3 méterre van tőled, akkor a környezeted valószínűleg hangosabb, mint 85 decibel. Bár a Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Hivatal szigorú irányelveket ír elő a munkahelyi hallásvédelemre vonatkozóan, a legjobb, ha tudatában maradunk ennek.

  Magányosnak érzed magad

  A magányosság továbbra is jelentős probléma az idősebb felnőttek körében, és a hallásvesztés az egyik oka. Előfordulhat, hogy a megértés nehézségei miatt kerülöd a telefonálást családtagjaiddal és barátaiddal. Lehet, hogy elkezded kihagyni azokat a társas tevékenységeket, amelyeket korábban szerettél, például az istentiszteleteken való részvételt vagy az önkéntes munkát.

  Elveszíted a koncentrációs képességed

  Mivel nehezen érted meg, előfordulhat, hogy a koncentrációs képességed is csökkenni kezd. Az emberi lények csak korlátozott ideig képesek fenntartani a figyelmet. Ha minden energiádat arra fordítod, hogy megpróbáld megérteni a beszélt utasításokat, az elméd elkalandozhat, amint rátérsz a feladatra. Ez a figyelemelterelés problémákhoz vezethet a munkahelyen.

  A tisztább hallás érdekében előfordulhat, hogy több időt töltesz azzal, hogy az emberek ajkát nézed, mint a szemüket. Ez ugyan növelheti a megértést, de ezzel a módszerrel kifáradhatsz.

  A hallásvesztés korrigálása

  A legnyilvánvalóbb jel arra, hogy halláskárosodásod van, ha úgy érzed, hogy rendszeresen küzdesz a hallásoddal. Ha a hanggal kapcsolatos problémáid zavarnak, keresd fel orvosod.

  A látogatás során orvosod vizsgálatokat végez, hogy megállapítsa a halláscsökkenés kiváltó okát. A következő kezeléseket javasolhatja:

  • A viasz vagy a becsapódott tárgyak eltávolítása: Ha korán felkeresed az orvost, ezt gyakran műtét nélkül is el tudja végezni a rendelőben. Ne próbáld meg önállóan eltávolítani a tárgyakat – nincsenek meg az eszközeid ahhoz, hogy beleláss a füledbe.
  • Sebészeti eljárások: Ha a halláskárosodást egy szerkezeti hiba okozta, orvosod esetleg műtéti úton korrigálhatja azt. A folyadék elvezetésére csöveket is behelyezhetnek.
  • Hallókészülékek: Ha a halláskárosodás szenzorineurális okokra vezethető vissza, a hallókészülék helyreállíthatja az elvesztett funkciót. Sajnos a társadalombiztosítás jelenleg nem fedezi ezeket a készülékeket, és elég sokba kerülhetnek. 
  • Cochleáris implantátumok: Ha súlyos halláskárosodásban szenvedsz, orvosod megbeszélheti veled ennek az eljárásnak a lehetséges kockázatait és előnyeit. 

  Ha felismered magadon a halláscsökkenés jeleit, minél hamarabb keresd fel orvosodat. Megfelelő kezeléssel életminőségednek nagy részét visszaállíthatod.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!