2023. március 21. kedd
More

  HCV-vírus: a máj ellensége!

  A hepatitis C-vírus (HCV) okozta májgyulladás egy súlyos fertőzés, ami körültekintő kezelési módot igényel. A májgyulladás lefolyás szerint lehet akut vagy krónikus, azaz 6 hónapon túl sem gyógyuló. A hepatitis C-vírus RNS-örökítőanyagú vírus, amelyet csak 1989-ben fedezték fel. A hepatitis C-vírus leginkább vérrel és szexuális úton terjed, a terjedés módja szerint magas kockázatot jelent az intravénás kábítószer-használat. A fertőzés felismerését nehezíti, hogy a fertőzés az esetek jelentős részében (85%) tünetmentesen zajlik.

  A Föld lakosságának mintegy 3%-a fertőzött

  A Hepatitis C vírus (HCV) egy vér úján terjedő fertőzés, amely az elmúlt években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte. A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió HCV fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár 70.000 érintett is lehet a szakértők szerint.

  A HCV fertőzés évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli idült májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat rontó, jelentős egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos megbetegedésekhez: a fertőzött lakosság 78%-át érintheti kevésbé súlyos, 30%-át súlyosabb stádiumú májzsugor, 16%-át a máj daganatos megbetegedése, és 7%-uk esetében szükséges májtranszplantációt végrehajtani.

  A hepatitis C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel 75%-a nem tud arról, hogy halálos, ugyanakkor gyógyítható betegségben szenved. A HCV elsősorban vér útján terjed, így különösen veszélyeztetettek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, a HCV-pozitív anyák gyermekei, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek.

  Az Európai Unió törekvéseivel és a Nemzeti Hepatitis Koalíció 2015-ös Nemzeti Hepatitis Programjával összhangban Magyarországon is elindult a HCV-fertőzés hazai felszámolására kidolgozott hivatalos program. A tervezet célja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország legyen, ez azonban kizárólag megfelelő szűrési stratégia, hatékony kezelések széleskörű elérhetőségének biztosítása és a kezelésintenzitás növekedése esetén érhető el.

  Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak a HCV kezelésében, így ma már a diagnózist követően gyors, biztonságos és minimális mellékhatásokkal járó kezelés útján érhető el a vírusmentesség. Az áttörést jelentő, szájon át szedhető direkt ható antivirális szerek (DAA-k) IFN-mentes kombinációkban való alkalmazása 90–100%-ban eredményeznek gyógyulást még az olyan betegek esetében is, akik korábban sikertelen kezelésen estek át.

  A szűrési programok elindítása mellett a lakosság rendszeres, széleskörű tájékoztatása is szükséges a HCV átviteli útjairól, kockázati tényezőiről és a betegség veszélyeiről.

  A HCV okozta májgyulladás tünetei

  A fertőző májgyulladás tünetei attól is függenek, hogy a betegség akut vagy krónikus lefolyású. Krónikus májgyulladás esetén a tünetek megegyezhetnek a májzsugorodás tüneteivel. A májgyulladások viszont gyakran tünetmentesen játszódnak le, főként fiatalokban. A tünetek megjelenéséig változó hosszúság lappangási idő telhet el (15–180 nap).

  Az akut májgyulladás lehetséges tünetei:

  • hőemelkedés;
  • levertség;
  • ingerlékenység;
  • étvágytalanság;
  • hányinger, hányás, hasmenés;
  • jobb bordaív alatti fájdalom;
  • bőrkiütések megjelenése;
  • ízületi fájdalom;
  • sárgaság);
  • sötétsárga színű vizelet;
  • színtelen széklet;
  • bőrviszketés.

  Előfordulhat továbbá mással nem magyarázható súlyvesztés, a máj- és lépmegnagyobbodás (hepatosplenomegalia) vagy igen ritkán májelégtelenség is.

  A krónikus májgyulladás lehetséges tünetei a fenti tüneteken túl:

  • bőr elvékonyodása;
  • fehér körmök;
  • tenyérzsugor;
  • tömöttebb tapintatú máj;
  • sima, sötétvörös színű viasznyelv, ajakpír;
  • tenyér és a talp pirossága;
  • póknaevusok (pőkhálószerű bevérzések a bőrön).

  Mivel a máj betegsége a nemi hormonok háztartását is érintheti nőknél előfordulhat a menstruáció elmaradása (amenorrhea), férfiaknál pedig impotencia, a másodlagos nemi jellegek elvesztése, az emlők megnagyobbodása (gynecomastia) is kialakulhat.

  Mikor forduljon orvoshoz?

  Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaja, vagy valamely egyéb okból felmerül a hepatitis C-vírussal történt fertőződés vagy egyéb eredetű májgyulladás gyanúja (pl. sárgaságot tapasztal), keresse fel háziorvosát!

  Háziorvosa a panaszok és a klinikai kép alapján vizsgálatokat kérhet, illetve szükség esetén beutalja szakorvosi kivizsgálásra.

  A HCV okozta májgyulladás okai

  Ez a vírus terjedhet vérrel, vérkészítménnyel, fertőzött eszközökkel, közös fecskendőkkel, többek által használt borotvával, tetoválótűvel. A fertőzések túlnyomó többsége intravénás kábítószer-használók körében terjed a közös fecskendő használatát követően.

  A vírus terjedhet anyáról gyermekre is, habár a hepatitis B-vírus (HBV) anyáról gyermekre való terjedéséhez képest elenyésző mértékben.

  Az 1992 előtt vérkészítményt kapott egyéneknél, szervátültetetteknél gondolni kell a fertőződés lehetőségére.

  Az egészségügyi személyzet körében történt tűszúrások, egyéb sérülések, szembe került vér esetén is felmerül a fertőzés lehetősége. A HCV is terjedhet szexuális úton a HBV-hez hasonlóan, az apró hámsérüléseken keresztül bejuthat a vírus a szervezetbe, bár a fertőződés kockázata alacsonyabb, mint HBV esetén.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  A máj betegségére a széklet is felhívhatja a figyelmet – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  A B12-vitamin kezelheti a zsírmájbetegséget – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!