2023. június 1. csütörtök
More

  A máj betegségére a széklet is felhívhatja a figyelmet

  A máj leglényegesebb feladatai az emésztés támogatása és a méregtelenítés és az energiát adó glükóz raktározása. Mivel a májnak összetett funkciói vannak, a májproblémákkal összefüggő tünetek is sokféle módon jelentkezhetnek. Minél korábban fedezik fel, diagnosztizálják a májbetegségeket, annál hatékonyabb és gyorsabb lehet a gyógyulás, és annál jobban támogathatjuk a májunkat abban, hogy saját magát is regenerálja.

  A májbetegségek tünetei

  Az általános gyengeség, a fáradékonyság természetesen sok probléma tünete lehet, így a máj működési zavarára is utalhat. A máj raktározza a szervezetünknek energiát adó glükózt, és ha a máj nem tudja tökéletesen ellátni a feladatait, akkor ez azzal járhat együtt, hogy könnyebben kifáradunk, nehezebben mozgósítjuk a tartalékainkat. Emellett a méreganyagok felgyülemlése (melyet a beteg máj szintén nem képes elég hatékonyan eltávolítani) is gyengeséggel, állandó kimerültséggel járhat együtt.

  A májbetegségek egyik jellegzetes tünete az állandó hányinger, émelygés, mely a méreganyagok feldolgozásával és eltávolításával – pontosabban az arra való képtelenséggel – függ össze. A hányingert és a hányást emésztési problémák is okozhatnak, főként akkor tapasztalhatjuk ezt meg, ha zsírosabb, nehezebb ételeket eszünk. Szintén a máj, illetve az epe betegségére utalhat az is, ha gyakran van hasmenésünk, ha puffadunk, ha hasi görcseink vannak, elsősorban alkohol vagy zsíros ételek fogyasztása után. Ezek a problémák ráadásul gyakran étvágytalansággal együtt jelentkeznek, ami szintén a májbetegségek első tünetei közé tartozik. Természetesen, az étvágytalanság és az emésztési zavarok, az émelygés csak tovább erősítik a már említett gyengeséget és fáradékonyságot.

  Külsőleg megjelenő tünetek

  Ha a májbetegségekre gondolunk, sokunknak a sárgaság – vagyis a bőr, illetve a szemfehérje sárgás árnyalatúvá válása – jut először eszünkbe. A sárgaság oka a bilirubin nevű anyag felgyülemlése a szövetekben. Ez a vegyület, mely a vörös vérsejtek bomlásának mellékterméke, adja többek között a széklet jellegzetes árnyalatát is. Ha a máj nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, akkor a bilirubint sem képes kiválasztani és eltávolítani, így az a szervezetünkben marad, méghozzá jól észrevehetően.

  Nem csak a bőr, a szemfehérje, a nyelv vagy a körmök árnyalata változhat meg, de a vizeletünk, székletünk színe is: ha annak ellenére lesz sokkal sötétebb (narancs, borostyán vagy barna) a vizeletünk, hogy eleget iszunk, az bizony a májunkkal kapcsolatos problémát is jelezhet. A székletünk ezzel ellentétben szürkés, sárgás vagy éppen agyagszínűvé változhat. Ennek oka szintén a bilirubinban keresendő.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  A B12-vitamin kezelheti a zsírmájbetegséget – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!