2024. április 24. szerda
More

    Mi okozhatja a vesekövet, és visszatérhet-e?

    A vesekövek szerves vagy szervetlen anyag lerakódása következményeképpen alakulnak ki. A kövek kb. 80%-a kalcium (kalcium-oxalát) tartalmú, 5% húgysav, 2% cisztin, a maradék magnézium-ammónium foszfát és egyéb eredetű. Magyar adat, hogy évente kb. 40 ezer vesekővel kapcsolatos beavatkozás történik.

    A vesekőképződés főbb okai

    Sókkal túltelített ill. erősebben savas vizelet, csekély vizeletmennyiség, a kristályképződés gátlásának hiánya. Kezelés nélkül egy éven belül az esetek 15, tíz év elteltével 50%-ában újraképződik a vesekő. Valószínűbb, ha már volt veseköve az illetőnek, vagy a családon belüli előfordulás halmozódik.HIRDETÉS

    Ezek a vesekő jellemzőbb tünetei

    A kövek jelentős része tünetmentes, de gyakran okozhatnak fájdalmat, vérzést, elzáródást, vagy másodlagos fertőzést. Amennyiben a kő elzárja a vizelet útját a vesekelyhekben, a vesemedence határán, vagy a vesevezetékben, derékfájás, görcsös vesetáji fájdalom alakulhat ki. A vesegörcs kínzó, igen erős hullámokban jelentkező fájdalom, a deréktájról indul, a húgyvezeték lefutása mentén a hasüregbe sugárzik a nemi szervekig, a comb belső felszínéig. Kísérő tünetek: hányinger, hányás, puffadás, láz, esetleg vér a vizeletben.

    • Vesegörcs: erős, gyakran már kínzó erejű görcsös fájdalom, ami az ágyékban, a lágyékban, vagy a hát alsó részén, vesetájon jelentkezik;
    • Émelygés, hányinger, hányás;
    • Székrekedés;
    • Égő érzés a vizelés során;
    • Gennyes vizelet;
    • Véres vizelet: a vese vagy a húgycső sérülése miatt;
    • Csökkent mennyiségű, pangó vizelet: a húgyhólyag vagy a húgycső vesekő miatti elzáródása okozza;
    • Vesemedence- vagy vesekehely-puffadás, tágulás, húgyvezeték-tágulás.

    Vesekő: hogyan lehet kezelni?

    A vesekő diagnózisát orvos állapítja meg, leginkább képalkotó vizsgálatok segítségével (CT, ill. ultrahang). Ha valakinek veseköve van/volt, orvosa részletesen tájékoztatta a teendőkről. Ma már a vesekő tulajdonságaihoz lehet igazítani a legkedvezőbb orvosi beavatkozást. Az orvosa tanácsolhatja, hogy várjon és természetes úton szabaduljon meg a kőtől. Spontán kőürítésre csak 5 mm-nél kisebb kő esetén van esély. Az orvos javasolhat ultrahangos kőzúzást vagy műtéti beavatkozást.

    Ezt tegye, ha már volt veseköve

    Sok vizet igyon! Akinek már volt veseköve, az annyi folyadékot fogyasszon, hogy a napi vizelet legyen több 2 liternél. Bőséges folyadék mellett és rendszeres mozgással ezeket a kristálymagvakat, szemcséket spontán kiürítjük a vizelettel. A folyadékfogyasztás napi beosztása egyéni kérdés, de a mennyiség fontos. A szokatlanul nagy, fokozott folyadékvesztés is a vizelet besűrűsödéséhez vezethet (nyári klíma, kiadós napozás, láz, izzadás, tartós hasmenés, hányás, vizelethajtók, hashajtók fogyasztása, szauna, megerőltető sportok).

    A helyes folyadékpótlás vesekő esetén

    1. víz,
    2. ásványi anyagban szegény ásványvíz,
    3. szénsavmentes üdítőital,
    4. hígított gyümölcslé,
    5. gyógynövényből készített tea
    6. Naponta legalább két liter vizet érdemes bevinnünk a szerevetünkbe.

    Milyen folyadék kerülendő?

    1. szénsavas üdítők,
    2. kávé,
    3. alkoholos italok (sör is).

    Vesekő típusok szerinti diéta

    Kalcium oxalát kövek: a tejtermékek ill. a csokoládé, kólafélék, spenót, kávé, rebarbara, földimogyoró fogyasztását csökkenteni kell. Ajánlott: teljes őrlésű gabonák, tésztafélék, növényi olajok, margarinok, gyümölcsök, (citrom, narancs grapefruit). Zöldségfélék közül nem ajánlott: száraz bab és borsó, spárga, brokkoli, spenót, sóska, cékla. Ha csontritkulására kálciumpótlást rendeltek, a kálcium citrát ajánlott.

    Húgysav kövek: kerülendő a marha- és sertéshús, belsőségek és hal fogyasztása. Fehér halhús, baromfi fogyasztása hetente 2-3 alkalommal javasolható. Fogyasszanak sok zöldséget és gyümölcsöt bármilyen formában, korlátozás nélküli mennyiségben. Lehetőleg ne igyanak alkoholos italokat, főként a vörösbor káros. Édességet, amennyiben egyéb kizáró oka nincs, mértékletesen egyenek.

    Cisztinkövek: szigorú fehérjeszegény diéta, naponta sok, akár 4-5 liter folyadékot igyanak. Kevés hal, marha, tojás javasolt. Rostos zöldségfélék ajánlottak. Kerüljék a C-vitamin nagy adagját, (100 mg a szokásos napi adag, de legfeljebb 250 mg ajánlott). Nem javasolható a szigorú vegetáriánus étrend.

    Életmód, testmozgás

    A lépcsőzés, a kerékpározás, a séta, a tánc, vagy bármilyen fizikai aktivitás a javunkat szolgálja, akárcsak a kirándulás, turistáskodás. A fölfázás, vagy más ok miatt kialakuló húgyúti fertőzés is elősegítheti a vesekő képződését. Gyakran kimutatható a vesekő megjelenését megelőző húgyúti fertőzés. A feszültségekkel, idegeskedéssel, stresszel teli életmóddal is összefüggésbe hozható a vesekő kialakulása. E problémák, a stresszhelyzetek megoldása sokat segíthet a megelőzésben.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    Ez is érdekelheti:

    A krónikus vesebetegség leggyakoribb okai – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    VESEKŐ: MIT EGYÜNK, HOGY ELKERÜLJÜK? – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!