2024. április 25. csütörtök
More

    Az erőteljes mozgás csökkenti a mellrák kockázatát

    Az erőteljes testmozgás védelmet nyújt a mellrák kialakulásának veszélyével szemben az ideális súlyú, menopauza utáni nők esetében – állapította meg egy amerikai felmérés.

    Az olyan mindennapos tevékenységek, mint a futás, a torna, vagy akár a megerőltetőbb házimunkák is 30 százalékkal csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát – mutatta ki az a 11 éven át tartó, 32 ezer nő körében végzett felmérés, amelynek eredményeit a Breast Cancer Research szaklapban tették közzé.

    Az energikus mozgás azonban csak olyan nők esetében jelentett védelmet, aki nem túlsúlyosak vagy elhízottak, a könnyebb testmozgás pedig hatástalan a betegség megelőzése szempontjából.

    A kutatás résztvevőinek egy kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy mennyi és milyen típusú fizikai tevékenységeket végeznek. A legjobb „védelmet” nyújtó gyakorlatok között nevezték meg a szakemberek a megerőltető házimunkákat és a kertészkedést, mint például a padlósúrolást, ablakmosást, ásást vagy faaprítást, és az olyan sportokat, mint a futás, a gyors jogging, verseny tenisz, aerobik, túrabiciklizés és a tüzes tánc. Hatástalanok azonban az olyan könnyebb házimunkák, mint a porszívózás, mosás, festés, és az olyan sportok, mint a séta, túrázás, könnyű teniszezés, vagy a bowling.

    Az Egyesült Államokban működő National Cancer Insitute kutatóinak közlése szerint, az adatok eleinte csupán egy kicsi, egészen jelentéktelen összefüggést mutattak a fizikai gyakorlatok és a mellrák kialakulásának kockázata között. Amikor azonban kizárólag az optimális testsúlyú nőkre összpontosították a figyelmet, az összefüggés nyilvánvaló vált.

    Ez a tanulmány tovább erősíti azt az elképzelést, mely szerint a mellrák kialakulásának kockázata alacsonyabb a menopauza utáni, aktív életet élő nők körében. „Kétségtelenül további kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, miként vannak hatással bizonyos tevékenységek a mellrák kialakulásának kockázatára, megadva ezzel lehetőséget a nőknek, hogy átgondolt döntést hozhassanak életvitelükről” – idézte Henry Scowcroftot, a Cancer Researc UK munkatársát a BBC hírszolgálata.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!