2023. március 23. csütörtök
More

  A nők idősebb korban fittebbek, mint a férfiak?

  Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy hogyan változik a fizikai teljesítményünk a kor előrehaladtával:

  “Az aerob kapacitás (a szervezet egy percre jutó maximális oxigénfelvevő képessége) életkorral összefüggő csökkenése, ha nem korrigálják más változókkal, kisebb a nőknél, mint a férfiaknál (évtizedenként -18% nőknél és -24% férfiaknál a VO2max (a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét megadó paraméter), illetve 12%, illetve 20% évtizedenként az oxigénfelvétel hatékonysága (OUES) alapján).

  A testösszetétel eltéréseire való korrekciónak csekély hatása van a nemek közötti különbségekre a hanyatlás mértékében. Úgy tűnik, hogy a VO2max életkorral összefüggő csökkenésének fő szív-meghatározója a csúcsterhelési pulzusszám életkorral történő csökkenése.

  Ezen túlmenően, a fizikai aktivitás hatásának hiánya ebben a hanyatlási folyamatban azt sugallja, hogy az aerob fittséget az élet korai szakaszában maximalizáló aktivitás különösen fontos lehet a legidősebbek megfelelő aerob tartalékának megőrzésében.

  Ha azonban a FEV1-et (erőltetett kilégzési másodperc térfogatot) és a maximális edzési pulzusszámot, illetve ezek változásait is figyelembe vettük, az aerob kapacitás évtizedenként csak 9,7%-kal csökkent a nőknél és 10,4%-kal a férfiaknál. Így az aerob kapacitás megfigyelt csökkenése elsősorban e két élettani változó csökkenésével magyarázható. Megjegyzendő, hogy sem a rendszeres testmozgásról, sem a magas aerob kapacitásról nem ismert, hogy módosítaná a nyugalmi FEV1 vagy a tüdőfunkció normál romlását, amely az életkorral jelentkezik. Egy másik tanulmány azt is kimutatta, hogy a nagy intenzitású fizikai aktivitás nem befolyásolta a VO2-csúcs csökkenését.”

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  A halolaj fogyasztása megduplázhatja idősebbeknél a testmozgás előnyeit – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!